Xandres Vervloesem versloeg Evenepoel, maar stopte met fietsen: 'Tijdens mijn periode bij de DSM ben ik het plezier in het wielrennen verloren'

Hij is pas 24, maar al met wielerpensioen. Xandres Vervloesem versloeg Evenepoel bij de junioren, maar verloor het plezier in fietsen in Nederland. "Ik heb nu een veel rijker leven dan toen ik wielrenner was."

xander vervloesem

De laatste jaren wordt de wielerwereld overspoeld met de jonge talenten die doorbreken. Al op jonge leeftijd winnen ze grote koersen, met Tadej Pogacar en Remco Evenepoel als absolute vaandeldragers van de generatie die zich meteen mengt met de toppers. De nu 24-jarige Belg Xandres Vervloesem had misschien één van hen kunnen zijn, maar het liep anders.

Vervloesem verhuisde naar Nederland en daar ging het mis

Bij de junioren van Vervloesem een van de weinige renners die Remco Evenepoel af en toe nog eens kon verslaan. Ook voor deze Belg leek er een gouden toekomst in het wielrennen te liggen. Maar vijf jaar later werkt hij bij de watervoorziening in en om Antwerpen. Wat is er gebeurd?

Nou, na z'n juniorentijd in 2019 tekende Vervloesem bij het beloftenteam van dsm-firmenich PostNL, dat toen nog door het leven ging als Team Sunweb. Hij verhuisde naar de academie, het Keep Challenging Center, van het team in Sittard. Het bleek een miskleun van jewelste.

"Ik was naar Nederland verhuisd en zat daar geïsoleerd, ver weg van mijn vrienden. Tijdens mijn periode bij de DSM-beloften ben ik het plezier in het wielrennen verloren", zegt hij tegen Sporza.

'Veel rijker leven dan toen ik wielrenner was'

Vervloesem ging na dat jaar in Nederlandse dienst terug naar België. Hij modderde nog drie jaar voort (één seizoen bij de beloften van Lotto-Dstny, twee seizoenen in het WorldTour-team). Maar het kwam nooit meer goed. Na 2022 stopte hij. Niet et een wrok, want eigenlijk is hij gelukkiger dan ooit.

"Als je echt profrenner wil worden, ga je er alles voor doen met sociaal isolement als gevaar. Ik heb nu een veel rijker leven dan toen ik wielrenner was. Ik kan veel meer sociale contacten onderhouden en doe ook andere activiteiten en andere sporten. Definitief stoppen met koersen was een goeie keuze."

Oproep Vervloesem

Toch gaat de wielrennerij hem nog wel aan het hart en wil hij de talenten van nu behoeden voor het lot dat hem ten deel viel. Daarom doet hij een oproep aan de wielerploegen.

"Besteed ook meer aandacht aan het sociale aspect zodat wielrennen geen sociaal isolement in de hand werkt. Wielrennen gaat er ook om dat je met andere mensen samen dingen doet waaruit je plezier kan halen."