Giro 2025 | Albanese start, tijdrit in Pisa, mini-Strade Bianche, Mortirolo en Finestre: dit is (volgens geruchten) het parkoers volgend jaar

Het ziet ernaar uit dat we een zeer divers parkoers voorgeschoteld krijgen in de volgende Giro d'Italia. 

Bokaal Giro

Terwijl de Tour de France 2025 morgen (dinsdag 29 oktober) wordt gepresenteerd, moeten we voor de bekendmaking van het parkoers van de Giro nog even wachten. Die presentatie volgt namelijk over twee weken. Wel weten we al grotendeels hoe het parkoers van de Ronde van Italië er volgend jaar uit ziet.

Online zijn diverse websites en journalisten op zoek naar details over het Giro-parkoers van 2025. Wij verzamelden de geruchten, die een zeer interessant (en vooral divers) rittenschema voorspellen.

Start in Albanië

We zijn al een tijdje op de hoogte van de Giro-start in Albanië. Corsa Rosa begint er op vrijdag 9 juni met een aankomst voor punchers in Tirana. Daags nadien staat er een rit tegen de klok op het programma in de Albanese hoofdstad. Op dag drie verblijft de Giro ook nog in Albanië. Dan wacht mogelijk een etappe met veel hoogtemeters en een finish in badplaats Vlorë.

Na het Albanese tripje volgt een rust-/reisdag, waarna de Giro verder gaat in Zuid-Italië. Via starts en finishes in mogelijk Lecce, Brindisi en Napoli zet men gedurende de eerste week koers richting het midden van Bella Italia.

Tappa di Muri en mini-Strade Bianchi

De eerste week wordt afgesloten met een zwaar drieluik. Op de vrijdag staat een zware Appennijnen-rit op het programma, waarna op zaterdag de bevreesde 'Tappa di Muri' op het programma staat.

Dat is een fenomeen uit de Tirreno-Adriatico, waar men altijd één uittekent met talloze typische Italiaanse muurtjes. En dat fenomeen zien we (in de buurt van Castelraimondo) dus ook terug in de volgende Giro.

Voor de dag nadien heeft de organisatie ook iets spectaculairs in petto. De negende etappe zal namelijk een mini-versie worden Strade Bianche. Diverse witte gravelwegen uit de voorjaarskoers zullen opgenomen worden en zelfs de finish in hartje Siena (na de beklimming van de Via Santa Catarina) wordt genoemd door het Italiaanse CicloWeb.

Tijdrit rond Toren van Pisa

Na een welverdiende rustdag wordt de Giro op dinsdag 20 mei vervolgd met een individuele tijdrit in/naar/rond Pisa. Geen rondje om de kerk dus, maar een rondje om de Toren van Pisa!

Vervolgens staat er een mis van overgangsetappes en sprintritten geprogrammeerd voor de tweede week. Aan het einde van die week staat een etappefinish in Slovenië en een bergrit naar Asiago op het menu.

Slotweek met Mortirolo en Finestre

Ook in 2025 deinst de organisatie niet terug voor een paar monstercols in de slotweek. De derde week van de Giro kent mogelijk vier zware bergritten, met de beklimmingen van de Mortirolo en de Finestre als hoogtepunten.

De Finestre ligt in de twintigste etappe, waar een stukje verderop in Sestriere wordt gefinisht. Daags daarvoor ligt de finish vermoedelijk in Ayas. Ook Bormio (dat ligt aan de voet van de Stelvio, maar daar wordt amper over gesproken), wordt genoemd als finishplaats in de slotweek.

De beslissing in de Giro zal vallen in de twintigste etappe - op de Finestre en in Sestriere dus - want op de slotdag staat een vlakke etappe in Rome op het programma.

Van 9 mei tot 1 juni

De Giro d'Italia start volgend jaar op vrijdag 9 mei en eindigt op zondag 1 juni. Hieronder zie je het door La Flamme Rouge samengestelde rittenschema op basis van de genoemde geruchten.

Het volledige parkoers wordt op dinsdag 12 november bekendgemaakt.

Nieuws
  • Cor Vos