Rik Van Looy: een keizer die is heengegaan

Op 18 december jongstleden is wielrenner legende Rik Van Looy overleden. Deze icoon in de sportwereld stond ook bekend als de Keizer van Herentals en overleed op de leeftijd van 90 jaar. Rik Van Looy is een van de meest iconische wielrenners die er ooit heeft bestaan.

rik van looy

Hij won alle vijf monumenten: Milaan-Sanremo (1958), de Ronde van Vlaanderen (1959 en 1962), Parijs-Roubaix (1961, 1962 en 1965), Luik-Bastenaken-Luik (1961) en de Ronde van Lombardije (1959).  

Deze vijf monumenten zijn de wedstrijden die over het algemeen beschouwd worden als de oudste, langste en meest prestigieuze klassiekers in het wielrennen. Rik Van Looy won in de drie grote rondes Giro, Tour en Vuelta het punten- of bergklassement. We kennen Rik vooral van de sprints, waar hij goed in was. Hij was voornamelijk heel aanvallend. 

Verdere prestaties 

Rik van Looy's carrière is indrukwekkend en toont een breed scala aan prestaties. Hier zijn enkele hoogtepunten in zijn carrière: 

• Tour de France: 7 ritzeges en winnaar van het puntenklassement in 1963. 

• Giro d’Italia: 12 ritzeges en winnaar van het bergklassement in 1960. 

• Vuelta a España: 18 ritzeges en winnaar van het puntenklassement in 1959 en 1965. 

• Wereldkampioenschappen: Tweemaal wereldkampioen op de weg in 1960 en 1961. 

• Zesdaagsen op de baan: 12 overwinningen, waarvan 10 samen met Peter Post. 

Concurrenten voor deze legende waren Rik Van Steenbergen (later Rik II genoemd) en Eddy Merckx, die vanaf 1966 bij de ploeg ging rijden. Rik zijn aanvallende rijstijl en indrukwekkende lijst van overwinningen maakten hem zeer geliefd bij fans. Van Looy werd hierdoor alom gerespecteerd en geprezen. 

Dat Rik tot 'De Keizer van Herentals' gekroond was geen verrassing. Hij was ereburger van Herentals stad waar inmiddels ook zijn standbeeld staat. 

Wedden op wielrennen 

De populariteit van sportweddenschappen op wielrennen in het 711 casino is mede door Rik van Looy toegenomen. En nog steeds, het is een groeiende trend geworden binnen deze sportwereld. Je kunt hier inzetten op evenementen zoals de Tour de France en wereldkampioenschappen. Volg je live wielrennen op tv, dan zijn livestreams wielrennen en sportweddenschappen een spannende combinatie. Terwijl de race zich voor je ogen ontvouwt, kun je inzetten en strategische keuzes maken op basis van statistieken en inzichten over teams en renners. Dit maakt het volgen van wielrennen dynamischer en boeiender. 

Wat deed Rik Van Looy na zijn wielercarrière? 

In 1966 kwam Eddy Merckx bij de ploeg Van Rik van Looy rijden. Van Looy besefte al snel dat de concurrentie hem wel eens zou kunnen verslaan in de nabije toekomst. Na zijn actieve loopbaan veranderde van Looy van baan en werd hij directeur van de Vlaamse Wielerschool in Herentals. Samen met Noël Foré stond hij aan de wieg van de wielerschool. Op deze manier droeg de legende bij aan de ontwikkeling van de wielersport in Vlaanderen. 

Van Looy overleed op 18 december 2024 in zijn slaap, twee dagen voor zijn 91ste verjaardag. Hij stierf na een korte ziekteperiode. Zijn echtgenote Nini, die hem altijd volledig ondersteunde in zijn carrière, overleed in 2021. Het stel liet twee kinderen na.