Patrick Lefevere over mogelijk zwart gat: 'Ga niet als een zielig ventje aan de zijlijn zwaaien en vertellen hoe het vroeger beter was'

Ruim drie decennia was Patrick Lefevere de patron van Soudal Quick-Step, maar nu is hij met pensioen. Hij blikt terug op zijn afscheid en vooruit op zijn pensioenjaren. 

patrick lefevere interview

Of Patrick Lefevere bang is voor het zwarte gat na zijn pensioen? Minimaal. De 69-jarige West-Vlaming spreekt er openlijk over met De Standaard. "Ik ben een vrij nuchter man, dus ik ben niet bang voor de toekomst."

Peetvader

In december kondigde hij zijn afscheid als teammanager aan. Dat het einde van zijn tijdperk aanstaande was, wist iedereen. Toch kwam het eerder dan verwacht en was het daarom voor de wielerwereld een grote verrassing.

Lefevere was ruim dertig jaar actief bij Soudal Quick-Step (en naamvoorgangers) en drukte zijn stempel onherroepelijk op de wielerwereld. Hij maakte naam als traditioneel manager, die altijd uitgesproken, regelmatig controversieel, maar bovenal uiterst succesvol was. Denk alleen al aan de successen die hij behaalde met Tom Boonen, Johan Museeuw en Remco Evenepoel.

Nu draagt Lefevere het stokje over aan Jurgen Foré, maar dat hij zomaar afstand doet van 'zijn wereldje' geloven er maar weinig. "Toen ik het de renners vertelde in Calpe, zeiden ze allemaal dat ik nog naar de koers zal blijven komen", zegt Lefevere tegen De Standaard.

"Misschien wel, maar niet op de manier die sommigen verwachten. Ik ga niet als een zielig ventje aan de zijlijn blijven rondlopen of aan de start naar iedereen zwaaien. Jurgen vraagt wel mijn advies, maar ik ga niet als een soort peetvader in de buurt blijven en vertellen over hoe het vroeger beter was."

"Dan zou ik hem tackelen zonder bal en dat is niet mijn stijl", gaat Lefevere verder. "Mij opvolgen is geen cadeau en ik zet met plezier een stap opzij."

Zwarte gat

Lefevere wil zich dus zo min mogelijk bemoeien met de ploeg waar hij jarenlang de dienst uitmaakte. Het zwarte gat lonkt dus. "Misschien zal ik wel een kleine weerslag krijgen, dat heb ik al ingecalculeerd", klinkt het realistisch. "Ik ben een vrij nuchter man, dus ik ben niet bang voor de toekomst."

Op 6 januari 2025 blaast de West-Vlaming 70 kaartjes uit. "Ik weet dat een mannenleven maar gemiddeld 78 jaar duurt. Als ik de meter pak, heb ik nog acht centimeter over. Wat ik heb overleefd, dat heb ik overleefd. Eerst een pancreastumor (in de alvleesklier, red.) en daarna was ik een van de eerste covidpatiënten die zo zwaar ziek zijn geweest."

"Ik realiseer me dat ik dat geen vijf keer ga kunnen doen. Misschien zelfs geen drie keer. Ik ben God niet. Anders zag de wereld er veel beter uit", lacht Lefevere.

Wat hij gaat doen tijdens zijn pensioen? "Een beetje wanderelen, met vrienden kaarten, een etentje... Maar ook dat gaat voorbij. Ik heb zakenvrienden die me daarvoor hebben gewaarschuwd: in het begin ziet iedereen je graag, maar na een jaar word je nergens meer gevraagd. Zelfs dat heb ik ingecalculeerd."

Zakenman

En 'zijn' wielerploeg dan? Lefeveres opvolger vroeg hem al naar de mediadag te komen, later deze maand. "Eigenlijk wilde ik dat liever niet. Als ik mijn kop neerleg, dan wil ik ook dat het project na mij blijft bestaan."

"Ik ben niet anders dan een zakenman die een fabriek opricht en die dan loslaat. Maar ik ben wel trots, hoor. Als ik in de volgwagen in de helft van de auto's mensen zie die bij mij hebben gewerkt of bij mij gekoerst hebben: dat is het mooiste compliment", besluit Lefevere.