De Bianchi van Jumbo-Visma

Net als de afgelopen jaren rijdt de geel-zwarte brigade van Jumbo-Visma op fietsen van het Italiaanse Bianchi. De renners zijn voornamelijk op het paradepaardje van Bianchi, de Oltre XR4, te zien.
Jumbo-Visma

Al sinds het seizoen 2014 rijdt de ploeg, toen Belkin hetend, op fietsen van het Italiaanse Bianchi. Dit jaar is dat niet anders en dankzij Dylan Groenewegen zijn de eerste overwinningen op de Oltre XR4 alweer behaald. Binnen de ploeg is het nodige veranderd, met de transfer van Tom Dumoulin als belangrijkste nieuws natuurlijk. Op materiaalgebied is alles eigenlijk hetzelfde gebleven. 

Tom Dumoulin krijgt dit jaar dus de Oltre XR4 onder de kont geschoven, de nieuwste versie van de Oltre. Overigens is nieuw vrij relatief, want de fiets heeft in 2017 voor het laatst een update gekregen. Het is volgens Bianchi de meest allround fiets die ze maken en dat blijkt ook wel, want Jumbo-Visma rijdt het hele jaar door op deze fiets. We zien hem in de sprints, maar ook in bergetappes en kasseienklassiekers. Al zal de ploeg voor Parijs-Roubaix kiezen voor de Infinito CV Disc, het meer comfortabele model met schijfremmen.

Geen schijfremmen

Samen met onder andere INEOS is Jumbo-Visma één van de weinige teams die nog vasthouden aan velgremmen (op Parijs-Roubaix na dus). Ook op de Aquila CV tijdritfiets zien we geen schijfremmen. Daarover gesproken, bij de introductie van deze fiets in 2014 was er een hoop te doen over de kwaliteit van de fiets. Bauke Mollema gebruikte hem toen in de Tour de France, zonder er echt fatsoenlijk op getraind te hebben. Inmiddels heeft de fiets zijn waarde wel bewezen, gezien de uitslagen van Jumbo-Visma-renners in de tijdritten de laatste jaren.

Volgens de echte puristen mag het niet, een Italiaanse fiets afmonteren met Shimano, maar bij Jumbo-Visma hebben ze daar lak aan. Zowel de groepsets als de wielen zijn van het Japanse merk. Voor de rest is het FSA, Vision, Fizik en Tacx wat de klok slaat. Overigens zit er een klein Nederlands tintje aan de fiets: de naamstickers worden geleverd door het Nederlandse bedrijf Probikesticker.

  • Frame: Bianchi Oltre XR4 / Aquila CV / Infinito CV
  • Groepset: Shimano Dura-Ace Di2
  • Wielen: Shimano Dura-Ace / PRO (tijdritten)
  • Onderdelen: FSA / Vision 
  • Pedalen: Shimano Dura-Ace R9100
  • Vermogensmeter: Shimano Dura-Ace FC-R9100-P
  • Banden: Vittoria 
  • Overig: Fizik zadels, Tacx bidonhouders

Laatste nieuws