Zeeman: 'Foss wilde alleen naar Team Jumbo-Visma'

Naast Tom Dumoulin haalde Team Jumbo-Visma nog drie renners voor het nieuwe seizoen. Merijn Zeeman stelt ze voor. Deel 1: Tobias Foss.
Foss

Naam: Tobias Foss

Geboortedatum: 25 mei 1997

Vorige ploeg: Uno-X Norwegian Development Team

Nationaliteit: Noors

Type renner: Klassementsrenner

Zeeman: “Met Tobias Foss zijn we al vanaf 2017 in gesprek. Hij is al een paar keer met ons mee geweest op trainingskamp. Daardoor weet hij goed hoe we werken en wat hij van ons kan verwachten. Tobias heeft in 2018 een mentaal moeilijke tijd gehad. Hij had moeite om zichzelf te motiveren, maar ook in die tijd hebben we intensief contact gehouden. We hebben hem laten zien dat we niet alleen in goede tijden voor een renner klaarstaan en dat we de menselijke kant ook hoog in het vaandel hebben staan.”

“Tobias wilde dan ook alleen naar Team Jumbo-Visma. Evenepoel en Pogacar hebben afgelopen seizoen laten zien dat neoprofs er direct kunnen staan, maar dat gaan wij niet verwachten van Tobias, want we willen hem rustig brengen. Het is niet realistisch om hem in hetzelfde rijtje als een Pogacar te zetten. Ik durf niet te stellen hoe ver hij kan reiken, maar als je de Tour de l’Avenir kunt winnen dan heb je natuurlijk wel iets in je mars. Hij zal komend seizoen kansen krijgen om finales te rijden, maar hij zal in sommige koersen ook knechten voor een ervaren kopman. Dan zien we uiteindelijk wel hoe ver hij staat over drie jaar. Dat is de tijd die wij geven aan onze talenten om tot volledige wasdom te komen.”

Tobias Foss met Tom Pidcock en Samuele Batistella

“Tobias is best groot en stevig, maar heeft wel het profiel van een typische klassementsrenner met een goede tijdrit. Maar wordt hij een goede helper of iemand die zelf grote koersen kan winnen? Dat durf ik nu echt nog niet te zeggen. Dat ligt niet alleen aan het fysieke aspect, maar ook aan hoe iemand zich persoonlijk ontwikkelt. Het is altijd leuk en spannend om met jonge jongens aan de slag te gaan en te kijken hoe goed ze daadwerkelijk worden.”

Tekst: Tim Beck

  • Team Jumbo-Visma
  • Tom Dumoulin
  • Tobias Foss

Laatste nieuws