'Fuglsang en Lutsenko hebben banden met dopingarts Ferrari'

Jakob Fuglsang en Aleksej Lutsenko worden in verband gebracht met dopingarts Michele Ferrari, waar Lance Armstrong ooit mee samenwerkte. Dat melden Deense en Noorse media op basis van een geheim rapport.

Fugslang
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang

Volgens het rapport, dat komt van het anti-dopingburea CADF, staat dat Ferrari ondanks zijn levenslange schorsing nog altijd actief contact heeft met wielrenners. In zijn tijd was Lance Armstrong klant bij Ferrari en ook Astana-ploegleider Aleksandr Vinokourov werd als renner verdacht van banden met Ferrari. Overigens is Vinokourov in het verleden ook bestraft voor dopinggebruik. 

Volgens het rapport behoort Fuglsang tot het dopingprogramma van Michele Ferrari en was Ferrari tijdens de Ronde van Catalonië vorig jaar maart aanwezig bij de Astana-ploeg. Tevens wordt vermeld dat Ferrari onlangs nog een ontmoeting had met Fuglsang en Lutsenk in Nice en/of Monaco. Ferrari zelf zou vanuit Lugano, Zwitserland, werken.

Levenslang geschorst

Michele Ferrari werd in 2012 levenslang geschorst en is in het verleden ook al eerder in verband gebracht met Astana. Omdat Ferrari levenslang geschorst is, is het verboden om met hem samen te werken. Renners die dat toch doen, worden voor minimaal twee jaar geschorst.

Twaalf bronnen

De Noorse en Deense media reppen over twaalf bronnen, insiders, die bevestigen dat ze Fuglsang en Lutsenko tijdens een training gezien hebben met Ferrari. Dit staat los van het onderzoek van het CADF. Er wordt gesproken over een, niet bij naam genoemde 'toprenner' die dat getuigd heeft. Hij weigert overigens naar buiten te treden.

Zowel Astana als beide renners en Michele Ferrari willen niet reageren op deze kwestie. In 2014 werden al meerdere Astana-renners gelinkt aan Ferrari, in het Padova-rapport en Vinokourov werd in het verleden ook al genoemd als klant van Ferrari. Fugslang rijdt sinds 2013 voor de Kazachse ploeg en reed vorig seizoen zijn beste seizoen ooit met overwinningen in onder meer Luik-Bastenaken-Luik en de Dauphiné. Ook Lutsenko kende een zeer goed seizoen met overwinningen in onder meer de Tour of Oman en de Arctic Race of Norway.