Total Direct Energie wil niet naar Giro

Total Direct Energie rijdt komend jaar geen Giro d'Italia, ondanks dat ze recht hebben op een wildcard. Als beste continentale ploeg van dit jaar had het team startrecht, maar ze zien er vanaf, omdat ze te weinig renners hebben.

Total Direct Energie

Dit jaar eindigde Total Direct Energie als beste Pro Continentale team, wat inhoudt dat Niki Terpstra en zijn ploeggenoten volgend jaar startrecht hebben in alle WorldTour-wedstrijden. Toch zien de Fransen er vanaf, omdat ze maar 24 renners op de loonlijst hebben staan. 

In een verklaring op de website stelt het team dat ze daarom niet aan alle grote wedstrijden mee kunnen doen en genoodzaakt zijn om keuzes te maken. Daarbij zijn hun gestelde doelstelling doorslaggevend de keuzes. Overigens wordt er in de verklaring niet gezegd wat de doelstellingen zijn. 

In een eerder stadium verzocht Giro-baas Mauro Vegni de Fransen ook al om van hun startrecht af te zien, omdat hij het liefst zoveel mogelijk Italiaanse ploegen de kans wil geven om te starten in hun eigen ronde. 

"Na overleg met ons sportmanagement hebben we besloten om niet naar de Giro te gaan," zegt Jean-René Bernaudeau. "Hoewel we afgelopen oktober verheugd waren om te zien dat we als eerste waren geëindigd in de Pro Continental ranking, was ons team voor volgend jaar al bijna rond. We hadden niet genoeg tijd om dat nog aan te passen."

De teammanager voegt eraan toe dat deelname aan de Giro teveel zou zijn geweest: "We zouden onzelf sportief in gevaar brengen als we naar de Giro gingen. De ploeg is niet groot genoeg om succesvol te zijn in Milaan-Sanremo, de voorjaarsklassiekers, de Giro en de Tour."