Iserbyt: 'Waarom niet zo doen als in de Formule 1?'

Internationalisering en veldrijden: het is al jaren een discussie of dat samengaat. Eli Iserbyt komt met enkele ideeën om het te bevorderen.

Iserbyt

Iserbyt is tot nog toe de man van het seizoen. Hij won de twee wereldbekers in de Verenigde Staten en bovendien was hij de beste in de Superprestige van Gieten. Iemand met recht van spreken dus. "Ik zie dat er flink geïnvesteerd wordt in de vrouwencross en daar is wel een internationaal deelnemersveld", vertelde de kleine Belg tegen Het Nieuwsblad. "Als je ook bij de mannen internationaler wil gaan, dan moet er meer geld ingepompt worden. Geef geld aan ons, maar ook aan wegrenners en mountainbikers als Nino Schurter. Dat komt het wel goed, hoor."

Verder opteert Iserbyt voor een verandering van de startprocedure. Joris Nieuwenhuis vertelt in de nieuwe Wieler Revue ook dat hij vorig jaar vaak een goede cross reed, maar dat hij te ver van achter moest starten, waardoor niemand het opmerkte. Iserbyt herkent dat. "Met de huidige startprocedure zou Peter Sagan bijvoorbeeld nooit in beeld komen. Dus moeten ze wat doen aan de UCI-punten. Waarom bijvoorbeeld niet zoals in de Formule 1? Een snelle ronde laten rijden en zo de startvolgorde bepalen. Een cross per weekend; zaterdag kwalificaties en zondag de wedstrijd."