WK tijdrijden: superieure Dennis volgt zichzelf op

Rohan Dennis heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen tijdrijden. Er stond geen maat op de superieure Australiër, die Remco Evenepoel en Filippo Ganna ruim voorbleef.

Dennis
  • Afbeelding van Remco Evenepoel Remco Evenepoel
  • Afbeelding van Rohan Dennis Rohan Dennis
  • Afbeelding van Filippo Ganna Filippo Ganna

Om tien minuten voor half drie werd Khaled Alkhalaifah uit Koeweit als eerste in gang geschoten. Hij was uiteraard geen renner om rekening mee te houden. De eerste coureur die een richttijd neerzette was thuisrijder John Archibald. De Brit deed uiteindelijk een uur, acht minuten en zestien seconden over het 54 kilometer lange parkoers. 

De Brit reed ook al goede tijden onderweg, maar toen de echte kleppers zich meldden werd de tijd van Archibald van de tabellen geveegd. Bij het eerste tussenpunt deden de Belgen het met Evenepoel en Campenaerts prima. Onze zuiderburen konden gaan dromen van het WK-goud, maar Dennis dook direct achttien seconden onder de tijd van Evenepoel en Campenaerts. Grote verliezer bij het eerste tussenpunt was Primoz Roglic, die geen rol van betekenis kon spelen in de race tegen de klok. 

Het tweede gedeelte was lastiger, waardoor het afwachten was of Dennis zijn inspanning vol kon houden. Campenaerts schakelde zichzelf uit voor een medaille, omdat hij halfweg ten val kwam en niet veel later ook zijn ketting eraf reed. Even daarvoor ging ook landgenoot Yves Lampaert al op zijn plaat. Ondertussen reden achtereenvolgens Luke Durbridge, Alex Dowsett en Filippo Ganna zich naar de toptijd aan de finishlijn. De Italiaan deed een uur en zeven minuten over het parkoers en mocht vurig hopen op de bronzen plak.

Het was de enige medaille waar nog spanning omheenhing, want er staken twee renners boven de rest uit: Evenepoel en vooral Dennis. Het Belgische wonderkind was liefst 46 seconden sneller dan Ganna aan de meet, maar ondertussen was titelverdediger Dennis echter nog een stuk voortvarender onderweg. Bij het tweede tussenpunt was de renner van Bahrain-Merida al een minuut en zes seconden sneller en in het derde gedeelte wist hij de voorsprong nog een klein beetje uit te breiden.

Dennis toonde zijn superioriteit door Vuelta-winnaar Primoz Roglic voorbij te razen. Uiteindelijk had de tijdrijder pur sang een voorsprong van een minuut en negen seconden op nummer twee Evenepoel. De strijd om de derde plek was uiteindelijk het spannendst, waarbij Nelson Oliveira, Patrick Bevin, Dowsett en Ganna naar voren kwamen als kanshebbers. Het kwartje viel uiteindelijk de goede kant op van Ganna. Beste Nederlander was Dylan van Baarle op een vijftiende plaats.