WK vrouwen: Chloe Dygert verpulvert tegenstand in tijdrit

Chloe Dygert is de nieuwe wereldkampioene tijdrijden. De Amerikaanse liet geen spaan heel van de concurrentie en bleef Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten ruim voor.

Dygert

Door het slechte weer in Yorkshire en de opvallende taferelen van vallende renners bij de race tegen de klok voor mannenbeloften, werd de individuele tijdrit van de elitevrouwen met ongeveer een uur uitgesteld. De eerste vrouw die van start ging was Noura Alomairi uit Koeweit. Dat zorgde voor opvallende beelden, want de vrouw uit Koeweit reed zo sloom dat ze na een tweetal kilometer al werd ingehaald door de renster die na haar was gestart.

De eerste die een mooie richttijd wist neer te zetten was de Wit-Russische Alena Amialiusik. Zij deed uiteindelijk bijna 46 minuten over het geaccidenteerde parkoers in Yorkshire. Onder andere topper Amanda Spratt kwam bij lange tijd niet aan de tijd van Amialiusik, maar ondertussen was er al een schaduwfavoriete aan een uitstekende tijdrit bezig. Sterker nog, uitstekend dekt de lading. 

De Amerikaanse Chloe Dygert-Owen, die een relatie heeft met EF Education First-renner Logan Owen, liet bij het eerste tussenpunt al geen spaan heel van de tijd van Amialiusik. Ze was liefst anderhalve minuut sneller dan de nummer één van dat moment. Dygert haalde renster naar renster in, onder andere voormalig-wereldkampioene tijdrijden Lisa Brennauer leek stil te staan toen Dygert voorbij kwam razen. Als een stoomtrein werkte ze de dertig kilometer lange tijdrit af en na 42 minuten en elf seconden kwam die trein tot stilstand aan de finish, waar ze met pijn en moeite van haar fiets werd gehesen. 

Vervolgens was het kijken naar Anna van der Breggen en titelverdedigster Annemiek van Vleuten. Ook de twee wereldtoppers kwamen in de verste verte niet in de buurt van de tijd van Dygert, waardoor het al snel duidelijk werd dat er een nieuwe wereldkampioene tegen de klok zou komen. Na veertien kilometer lag Dygert namelijk al een minuut en tien seconden voor op de twee Nederlanders. Een hele grote verrassing is het niet te noemen, want de Amerikaanse werd in 2015 in Richmond zowel wereldkampioene op de weg als in de individuele tijdrit. 

Haar voorsprong liep in het zwaardere tweede gedeelte alleen maar op. Dus was de grote vraag vooral wie er met de zilveren en bronzen plak aan de haal zouden gaan. Die wedstrijd in de wedstrijd werd in het voordeel beslist door Van der Breggen, die aan de finishlijn nog een ferme sprint eruit gooide en uiteindelijk een minuut en 33 seconden moest toegevan. Dat was ruim genoeg om Van Vleuten af te houden, want de renster van Mitchelton-Scott was 1 minuut en 52 seconden trager dan de ongenaakbare Dygert.