WK: Gareeva wint tijdrit junior-vrouwen. Van Anrooij tweede

De Russische Aigul Gareeva heeft, ondanks dat ze even verkeerd reed in de slotfase, de WK tijdrit voor junior-vrouwen gewonnen. Shirin van Anrooij en Elynor Bäckstedt maakten het podium compleet.

Gareeva

De junior vrouwen haspelden hun tijdrit af op hetzelfde technische parkoers als dat van de Mixed Relay en het feit dat het wegdek op veel plekken nat was, maakte het een technische en verradelijke rit. Namens Nederland stonden er drie rensters aan de start. De eerste landgenote die mocht starten was Femke Gerritse, zij zette op dat moment de snelste tijd neer, maar mocht niet lang in de hotseat blijven zitten, want al snel werd haar tijd van de borden gereden. Gerritse zou uiteindelijk 31e worden.

De eerste echt toptijd kwam op naam van Sofia Collinelli. De Italiaanse noteerde een tijd van 22:52. De volgende Nederlandse die binnen moest komen was Leonie Bos. Ondanks dat ze bij het tussenpunt meer dan een halve minuut achterstand had op Collinelli, was ze op de finish zo'n 15 seconden sneller. 

Maar ook Bos zou het niet redden, de Zweedse Olausson was net vier seconden sneller. Bos moest uiteindelijk genoegen nemen met een zesde stek. Met nog enkele rensters te gaan leek een medaille voor Nederland in de maak, helemaal nadat Shrini van Anrooij de snelste tijd op de borden zette. Goud zou het echter niet worden, want Gareeva was net iets sneller. Opmerkelijk want in de slotfase nam ze de verkeerde afslag en stuurde ze van het parkoers af, achter de voorrijmotor aan. Gelukkig voor haar had dit geen consequenties voor de einduitslag, want ze was op de meet ruim drie seconden sneller dan Van Anrooij. 

De enige die op dat moment de Russin nog kon bedreigen was de Britse Elynor Bäckstedt, inderdaad de dochter van. Bäckstedt flirtte even met een valpartij, toen haar achterwiel weggleed in een bocht, maar ze wist haar fiets knap recht te houden. Gareeva en Van Anrooij bedreigen lukte haar evenwel niet meer, waardoor ze genoegen moest nemen met een derde stek.

De top 10: