Marianne Vos: 'Mezelf dé grote WK favoriete noemen gaat een beetje te ver'

De Nederlandse vrouwen zijn bij een WK altijd favoriet. Logisch natuurlijk, wanneer je met meerdere favorieten in één ploeg aan de start staat. Voor onze WK Special spraken we met Marianne Vos, misschien wel de allergrootste favoriet.

Marianne Vos

Vier etappes in de Giro Rosa, de Trofeo Alfredo Binda en natuurlijk La Course. Daarnaast recentelijk nog een hele rits aan etappes en de eindklassementen in de Rondes van respectievelijk Noorwegen en de Ardeche... Het zijn zomaar wat namen van koersen die Marianne Vos dit jaar op haar naam heeft geschreven. Vaak wedstrijden met een heuvelachtig parkoers of een pittige finale. Laat het WK in Yorkshire nou toevallig te omschrijven zijn als pittig en heuvelachtig. Gezien haar vorm dit seizoen en het parkoers durven wij het wel aan om haar als de grote favoriet te bestempelen. Daarom openen we dit interview meteen ook maar met die vraag. Zie jij jezelf als de grote favoriet?

“De grote favoriet vind ik wel een beetje te ver gaan. Als je naar het parkoers kijkt zijn er heel veel mogelijkheden en dus veel rensters die er goed uit de voeten kunnen. Je kunt dus ook niet zo maar spreken over één favoriet. Maar ik denk wel dat ik mezelf, na afgelopen maanden, als favoriet mag rekenenen als ik in orde ben.”

Wie zie je als andere favorieten dan?

“Iemand die er echt gaat staan is Lizzie Deignan. Ze rijdt de wedstrijd voor haar thuispubliek en heeft haar hele comeback rond deze wedstrijd gepland. Dus als je dan van een grote favoriet mag spreken, mag je haar wel opschrijven. Ook zij vindt een parkoers wat haar goed ligt, dus ik denk dat zij er wel klaar voor is. Maar bijvoorbeeld Kasia Niewiadoma kan ook goed uit de voeten op dit parkoers en ook de Italianen zijn altijd sterk. Marta Bastianelli heeft laten zien dat ze bergop goed is en ze heeft een hele sterke sprint in huis. En dan heb je natuurlijk binnen het Nederlandse kamp genoeg pionnen die uitgespeeld kunnen worden. Ik verwacht wel een behoorlijk zware wedstrijd en denk dat er geen verrassende kampioene uit zal rollen. Het zal een hele sterke renster zijn die gaat winnen.”

'Lizzie Deignan zal er echt staan op het WK'

Even terug naar het afgelopen EK in Alkmaar. Nederland heeft de koers vrij snel in de tang wanneer Amy Pieters wegrijdt met Elena Cecchini en Lisa Klein. De grote blokken gooiden de koers op slot en uiteindelijk won Pieters de sprint met overmacht. Het is voor de Nederlandse rensters natuurlijk een voordeel om met zoveel potentiële winnaars van start te gaan, maar het kan ook een nadeel zijn. Stel je hebt superbenen, maar je moet ze stilhouden voor een ploeggenote. Baal je dan niet?

“Nouja, dat kan inderdaad wanneer je superbenen hebt en de situatie is goed voor Nederland. Maar het kan andersom natuurlijk ook voorkomen. We kennen deze luxepositie en willen daar goed mee omgaan. Voor ons zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Een vroege aanval kan het lang houden, maar het kan ook zijn dat het in de finale pas gebeurt. En een EK is natuurlijk wel iets anders dan een WK. Op een WK staan meerdere sterke blokken aan de start en ook het parkoers is anders. We hebben meerdere rensters die met een goede dag vanuit een klein groepje kunnen winnen, dus we proberen die mogelijkheid altijd te pakken.”

In Nederland verwacht men niets minder dan een wereldtitel. Is het niet lastig koersen met die druk?

“Daar zijn we ons zeker bewust van, maar we zijn ons ook zeer zeker bewust van het feit dat winnen niet vanzelfsprekend is. Het is natuurlijk wel eens jammer, want het betekent dat het logisch en vanzelfsprekend is wanneer je het goed doet. Maar wanneer het misgaat is het meteen een groot drama. Maar goed, we zijn ons bewust van die favorietenrol en ik denk dat we dat moeten zien als een waardering voor ons rijden en ons niveau."

Heb je het parkoers al verkend?

“Ja, na de Tour de Yorkshire zijn we met de volledige selectie daar gebleven om te verkennen. Ook zat de plaatselijke ronde nog een paar keer in het parkoers van de Tour de Yorkshire, dus die hebben we toen ook al gezien. We hebben de aanloop nog een keer verkend en het was heel interessant om dat te zien en gevoeld te hebben. Daarnaast was het goed om met z’n allen wat eerder eens samen te zijn."

Tot slot nog over het WK. Yorkshire staat bekend als een wielergekke regio. Hoe gaat dat zijn?

“Ik ben benieuwd. Ik denk dat het een groot volksfeest gaat worden. Dit jaar hebben we er twee dagen gekoerst met de Tour de Yorkshire. Het was echt rotweer, verschrikkelijk slecht. We reden door de hagel en ik had bijna medelijden met mezelf, maar er stonden nog steeds mensen te juichen langs de kant. Ik ben ook wel heel happy met het WK daar en denk dat er ook wel wat Nederlanders en Belgen de boot of de trein naar Engeland nemen. Met al het thuispubliek erbij denk ik wel dat het een heel mooi kampioenschap kan gaan worden. Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen er langs de kant staan en hoe idolaat ze zijn van het wielrennen.”

Het volledige interview met Marianne Vos kun je lezen in onze WK Special. We hebben daarin onder meer over Vos haar terugkeer naar de top, de definitie van topvorm, wat een vierde wereldtitel voor haar palmares zou doen, haar sportieve toekomst, Mathieu van der Poel en koersen op instict of verstand.

De WK Special ligt nu in de winkel en is online hier te bestellen! 

Psssst, ben je benieuwd naar wat onder meer Mathieu van der Poel, Zdenek Stybar, en bondschoaches Loes Gunnewijk en Koos Moerenhout hebben te melden over het WK? Haal hem dan snel in huis!