Pogacar rondt imposante solo af op Plataforma de Gredos, Roglic stelt Vueltazege veilig

Tadej Pogacar heeft op indrukwekkende wijze zijn derde ritwinst in deze Vuelta gepakt. De Sloveen reed op 35 kilometer van de finish weg en bleek op weg naar de finish onverslaanbaar. Zijn landgenoot Primoz Roglic stelde zijn Vueltazege veilig.

Pogacar
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

De voorlaatste dag in de Vuelta. Voor de klassementsmannen is dit de laatste kans om de Ronde van Spanje nog op zijn kop te zetten. En voor Jumbo-Visma is het zaak om de boel onder controle te houden zodat kopman Primoz Roglic zijn rode trui behoudt. 

Na een kleine strijd in het begin maakte een kopgroep van twaalf renners zich los van het peloton. Hun namen: Nicolas Dlamini, Mitch Docker, Nicolas Edet, Sergio Henao, Ruben Guerreiro, Damien Howson, Mikel Itturia, Tomasz Marczyncki, Steve Morabito, Jacopo Mosca, Mark Padun en Sergio Samitier. In het peloton voerden Astana en Jumbo-Visma de kop aan.

Op de eerste beklimmingen werd het peloton al flink uitgedund. Ook in de kopgroep moest de ene na de andere coureur lossen. Uiteindelijk bleven er nog zeven over vooraan. In de groep-Roglic zaten nog zo’n twintig renners. 

De situatie bleef lange tijd stabiel. Astana deed haar uiterste best om López naar een podiumplek te helpen. Roglic hield met nog vijftig kilometer te gaan alleen George Bennett over als knecht. Op de voorlaatste klim, de Puerto de Peña Negra, ging López er vandoor. Hij kreeg twaalf man mee, waarna de piepjonge Pogacar een nieuwe demarrage plaatste. Zijn poging slaagde wel en hij reed een eindje weg van de groep der favorieten.

Bij de pasovergang had de Sloveen al een voorsprong van anderhalve minuut bijeen gereden. Op het lange tussenstuk richting de slotklim behield Pogacar op knappe wijze z’n voorgift. In de groep van leider Roglic bleef het dan ook lange tijd rustig. Pas op drie kilometer van de aankomst demarreerde Valverde, omdat zijn tweede plek door Pogacar in gevaar kwam. Quintana werd daarbij hulpeloos achtergelaten. De Colombiaan zag zijn derde plek beetje bij beetje overgenomen worden door Pogacar.

Helemaal vooraan bleef Pogacar maar doorrijden. Hij rondde een imposante solo knap af bovenop het Plataforma de Gredos. Valverde behield zijn tweede plek en Roglic’ rode trui kwam andermaal niet in gevaar. Slovenië boven dus, in Spanje.