Vuelta vandaag: zware bergrit voor de boeg

De Vuelta gaat verder met een zware bergrit. Maken de Slovenen weer de dienst uit in de bergen?

Vuelta

Fernando Escartín: “Vier beklimmingen op het menu, vier van eerste categorie. Er zal een eerste beklimming zijn naar Acebo, maar daar bereiken de renners de top nog niet. Vervolgens worden twee van de bekendste bergen van west-Asturië aangedaan: de Puerto del Conio en Puerto del Pozo de las Mujeras Muertas. Het laatste stuk naar Santuario del Acebo zelf is ook een zeer veeleisende klim.”

Escartín heeft goede herinneringen aan de streek, want hij won in de Vuelta a Asturias van 1999 een etappe naar Santuario del Acebo. Verder wonnen ook erkende bergbeklimmers als José Maria Gimenez Sastre (1998), Joseba Beloki (2000) en Leonardo Piepoli (2002) er ooit eens. De klim is 9,4 kilometer lang en loopt aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Het middenstuk is even iets minder zwaar, maar begin en eind loopt vrijwel constant aan een procent of tien. De klassementsmannen zullen dus aan de bak moeten.

De stad Tineo, dat onder meer dienstdoet als overnachtingsplaats tijdens pelgrimstochten, organiseerde nog nooit eerder een start of aankomst in de Vuelta a España. Ook de nodige renners zullen vooraf een kruisje slaan, want voor iets minder goede klimmers wordt dit een dag om snel te vergeten.

Favorieten

De laatste bergrit werd gedomineerd door twee Slovenen, namelijk Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Die laatste beleeft zijn absolute doorbraak deze Ronde van Spanje en zegevierde al tweemaal. Roglic wist de tijdrit te winnen, maar staat wel stevig aan de leiding. Dit zal een belangrijke dag worden voor de kopman van Team Jumbo-Visma. 

De gele brigade heeft een sterke ploeg, maar zal wel moeten opboksen tegen het Astana van Miguel Ángel López en het Movistar van Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Die ploegen kennende zullen ze Roglic in verlegenheid willen brengen om vervolgens toe te slaan als hij geïsoleerd zit. 

Achter deze vijf maken Rafal Majka, Wilco Kelderman en Hermann Pernsteiner onder anderen een goede indruk. Zij kunnen eventueel meevechten voor de dagzege als het een tactisch gevecht wordt. 

**** Primoz Roglic

*** Tadej Pogacar, Alejandro Valverde

** Nairo Quintana, Rafal Majka, Miguel Ángel López

* Wilco Kelderman, Marc Soler, Hermann Pernsteiner, Mikel Nieve