Pogacar wint op steile Los Machucos, Roglic breidt voorsprong uit

Toptalent Tadej Pogacar heeft op de immens steile Los Machucos voor de tweede keer deze Vuelta toegeslagen. Primoz Roglic breidde zijn voorsprong uit.

Pogacar
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Het was een etappe die angst inboezemde vooraf. De finish lag getrokken op de immens steile Las Machucos. Toch werd er direct gekoerst om in de vroege vlucht te komen. Dat lukte uiteindelijk 29 renners, waaronder Wout Poels, Martijn Tusveld, Pierre Latour, Sergio Higuita, Thomas De Gendt, Louis Meintjes, Gianluca Brambilla, Sergio Henao en Darwin Atapuma. 

Het was Hector Saez die er op een gegeven moment alleen vandoor ging. De Spanjaard vatte de slotklim als eerste aan, maar werd al snel overvleugeld door Bruno Armirail uit de kopgroep. De Fransman leek een goede tred te hebben, maar begon al snel te zigzaggen op de steile meters. Achter hem kwam een landgenoot uit de kopgroep opzetten, namelijk Latour. 

Het peloton zat daar echter niet ver achter, omdat Astana in dienst van López veel werk had verricht. Latour had een mooie voorsprong, maar werd uiteindelijk toch voorbijgeraasd door twee favorieten voor het algemeen klassement. De twee Slovenen Roglic en Pogacar hadden zich losgemaakt van hun concurrenten. 

Pogacar en Roglic werkten goed samen en wisten Valverde en Quintana uiteindelijk op bijna een halve minuut te zetten. De strijd om de dagzege was vervolgens geen strijd, want Roglic spurtte er niet voor en gunde zijn jonge landgenoot de overwinning. Grootste verliezer was López, die meer dan een minuut verloor op Pogacar en Roglic. Wilco Kelderman was op een tiende plaats de beste Nederlander. Daarmee pakte hij een plekje in het klassement. De kopman van Team Sunweb staat nu negende.