Vuelta: spektakel op de steile Los Machucos

De Los Machucos. Het beest. De klassementsrenners moeten vandaag weer een geitenpad zien te bedwingen.

Vuelta

De Vuelta blijft dit jaar niet lang hangen in het Baskenland, want de renners trekken westelijker naar de regio Cantabrië, waarvan Santander de grootste stad is. De regio Cantabrië is nog relatief onontdekt door buitenlandse toeristen. Dat is volgens Lonely Planet niet terecht, want de regio heeft een prachtige en ruige natuur met mooie baaien, kliffen en een verbluffend kustlandschap.

Bovendien liggen er prachtige groene heuvels en beklimmingen, ideaal dus voor de actieve fietsliefhebber. Maar tegelijkertijd ideaal voor het profpeloton. Of de renners veel oog zullen hebben voor het pracht en praal van de regio valt te betwisten, want er staat wederom een lastige rit op het programma. Liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen zullen de renners onderweg moeten bedwingen.

Hoewel de zes beklimmingen voor de slotklim lastig zijn, zal alles waarschijnlijk aankomen op de Los Machucos. Deze col is 7,3 kilometer lang en gemiddeld 8,7 procent. Een echt geitenpad zoals we die kennen uit de Vuelta. Er liggen dan ook stukken van liefst 25 procent op de slotklim. Los Machucos is vaker beklommen in de Vuelta, want in 2017 kwam de Oostenrijker Stefan Denifl er als eerste over de streep. Die zege werd ‘m echter ontnomen toen hij betrokken bleek te zijn bij de Oostenrijkse dopingzaak Operation Aderlass. De overwinning is vervolgens op naam komen te staan van Alberto Contador.

Cantabrië is qua wielrennen onder meer de regio van wijlen Alberto Fernández Blanco, die door Het is Koers eens mooi beschreven werd in de categorie vergeten renners. Fernandez Blanco was een van de beste klimmers van zijn generatie, won etappes in de Giro en eindigde op het podium van de Vuelta (derde in 1983 en tweede in 1984). Hij was in 1984 bovendien Spaans wielrenner van het jaar geworden, maar de uitreiking van deze prijs zou hij nooit halen. Hij verongelukte bij een auto-ongeluk op de weg er naartoe. Fernández Blanco werd slechts 29 jaar oud. Ongetwijfeld zal er nog even stil worden gestaan bij de prestaties van de in Cuena geboren Fernández Blanco.

Favorieten

Er staken vier klimmers bovenuit in de eerste week van de Vuelta, namelijk Alejandro Valverde, Miguel Ángel López, Nairo Quintana en Primoz Roglic. Daar is echter iemand bijgekomen in de vorm van Tadej Pogacar, die op prachtige wijze de etappe won naar Andorra. Pogacar reed ook een goede tijdrit en heeft nog zicht op het eindpodium. 

Achter dit vijftal zou het EF Education First-duo Sergio Higuita en Daniel Felipe Martinez hoge ogen kunnen gooien. De Colombianen hebben nog meer ijzers in het vuur, want ook met Esteban Chaves moet er nog rekening worden gehouden, al is de kopman van Mitchelton-Scott weggezakt naar een vijftiende plaats. 

Bahrain-Merida heeft met Dylan Teuns en Hermann Pernsteiner nog twee renners hoog in het algemeen klassement. Teuns staat negende en Pernsteiner elfde. Beiden zijn vederlicht en kunnen op Los Machucos hun goede benen tonen. Daarnaast is het uitkijken naar de prestaties van Carl Fredrik Hagen, Rafal Majka, Wilco Kelderman en Mikel Nieve

**** Alejandro Valverde

*** Primoz Roglic, Miguel Ángel López

** Tadej Pogacar, Nairo Quintana, Hermann Pernsteiner

* Sergio Higuita, Rafal Majka, Wilco Kelderman, Carl Fredrik Hagen