Vuelta: Gilbert zegeviert in Bilbao

Philippe Gilbert heeft de twaalfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Hij bleef de Basken Alex Aranburu en Fernando Barcelo voor.

Gilbert
  • Afbeelding van Alex Aranburu Alex Aranburu
  • Afbeelding van Fernando Barceló Fernando Barceló
  • Afbeelding van Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Het duurde uiterst lang voordat er een kopgroep zou ontstaan. Toch reden er uiteindelijk negentien renners weg, namelijk: José Joaquin Rojas, Manuele Boaro, Willie Smit, Nikias Arndt, Tsgabu Grmay, Felix Grosschartner, Fran Ventoso, Fernando Barcelo, Alex Aranburu, Tim Declercq, Philippe Gilbert, Heinrich Haussler, Valerio Conti, Marco Marcato, Jonathan Lastra, John Degenkolb, Jacopo Mosca, Cyril Barthe en Tosh Van der Sande. 

Achter de vluchters nam Team Jumbo-Visma het heft in handen, onder anderen Robert Gesink reed kilometerslang op kop van het peloton. In de finale gingen Grmay en Grosschartner ervandoor, maar zij konden hun inspanning uiteindelijk niet volhouden en werden onder aan de steile slotklim teruggepakt. De beslissing zou dus vallen op de Alto de Arraiz. Gilbert ging als eerste aan en dat was er voor veel renners te veel aan. 

Barcelo en Aranburu bleven nog wel even in zijn wiel hangen, maar de Waal kon ze bij een volgende aanval toch van zich afslaan. Hij kwam met een voorsprong van 25 seconden boven, maar in de afdaling werd het nog uiterst spannend. Het tweetal achter Gilbert nam alle risico's, maar strandde uiteindelijk op zo'n twee seconden van Gilbert. In het peloton viel Miguel Ángel López nog aan, maar waren geen noemenswaardige verschillen te noteren.