Vuelta: Pogacar boekt prachtzege in Andorrees beestenweer

Tadej Pogacar heeft in het beestenweer van Andorra een prachtige ritzege geboekt. De Sloveen bleef Nairo Quintana en Primoz Roglic ruim voor. De Colombiaan is wel de nieuwe leider.

Pogacar
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Het peloton kreeg vandaag een zeer zware etappe voorgeschoteld. Er waren toch de nodige renners met hun goede been uit bed gestapt, want een omvangrijke groep trok ten aanval. Daarbij zaten onder anderen Hermann Pernsteiner, Jakob Fuglsang, Marc Soler, Sepp Kuss, Neilson Powless, Robert Gesink, Wout Poels, Martijn Tusveld en Wilco Kelderman. Beste geklasseerde renner was Carl Fredrik Hagen. De Noor stond vooraf op een zevende plaats in het algemeen klassement. 

Team Sunweb deed het werk in de kopgroep in dienst van Kelderman, terwijl Cofidis het peloton mende voor leider Nicolas Edet, die echter moest lossen op de zware Coll de la Gallina. Daarin was hij niet de enige, want ook Fabio Aru en Esteban Chaves konden het niet bolwerken in de groep met favorieten te blijven. Ondertussen was de kopgroep uit elkaar geranseld en kwamen Tao Geoghegan Hart en Geoffrey Bouchard voorop te zitten. 

Op een kleine twintig kilometer van de meet ontbrandde de koers definitief toen Miguel Ángel López aanviel. De Colombiaan kreeg hulp van vooruitgeschoven ploeggenoten en sloeg een mooi gat op zijn concurrenten. López wist zijn inspanning echter niet vol te houden en kwam zichzelf vervolgens tegen, waardoor de concurrentie weer terugkwam en uiteindelijk zelfs van hem wegreed. 

De beste renner uit de oorspronkelijke kopgroep bleek Marc Soler, maar die moest zich laten afzakken om kopman Nairo Quintana, die was aangevallen, bij te staan. Het was ondertussen onvervalst hondenweer geworden aan de streep en daardoor vielen de beelden zelfs een tijdje weg.

 Quintana vormde een groep samen met Pogacar, die vervolgens ten aanval trok toen ze bij Soler kwamen. De Sloveen reed razendsnel weg en werd aan de finish pas weer teruggezien. Hij ontpopt zich meer en meer tot podiumkandidaat. Achter hem kwam Quintana als tweede over de meet. Dat was genoeg om de rode leiderstrui over te nemen van Edet. Roglic en Valverde eindigden respectievelijk derde en vierde. Niet ver daarachter kwam López over de meet, maar daarmee was de Astana-renner wel de verliezer van de dag.