Vuelta vandaag: wie pakt de zege in Igualada?

Het leven van een sprinter in de Vuelta is zwaar. Na drie dagen overleven in de bergen van Valencia, krijgen de rappe mannen in dit peloton het ook vandaag niet gemakkelijk. Naar welke renners is het dan uitkijken? Wieler Revue heeft het antwoord!

Etappe 8

Het Vueltapeloton heeft drie loodzware etappes achter de rug. Woensdag won Ángel Madrazo op de Alto de Javalambre, donderdag mocht Jesus Herrada aan de champagne vanwege zijn zege in het bergdorpje Ares del Maestrat en gisteren was het eveneens een spektakel op de immens steile flanken van de Mas de la Costa. De etappe van vandaag kent eveneens weinig vlakke momenten, al is het parcours wel duidelijk eenvoudiger dan de afgelopen dagen.

De Ronde van Spanje strijkt neer in Valls, een middelgrote stad in Catalonië. Bij sommige coureurs zullen morgenochtend de gedachten uitgaan naar Xavier Tondó, die in 2010 vijfde werd in de Vuelta. Acht maanden later, op 23 mei 2011, kwam de Catalaan ontzettend onfortuinlijk om het leven. Tondó was met enkele collega-renners van de Movistarploeg op hoogtestage in de Sierra Nevada. Op de vroege ochtend van 23 mei wilde hij met Beñat Intxausti gaan trainen, maar Tondó kwam vast te zitten tussen een auto en een dichtgeklapte garagedeur. Hij was op slag dood. 

Met Xavier Tondó in het achterhoofd trekt het peloton noordwaarts. Over vooral glooiende wegen gaat het in de richting van Manresa, een grote voorstad van Barcelona. Tegen het einde van de etappe krijgen de coureurs nog een fikse beklimming te verwerken. De Puerto de Montserrat is 7,4 kilometer lang, kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6% en de top ervan ligt op 27,5 kilometer van de aankomst. Bovenop zijn prachtige vergezichten over het eindeloos glooiende Catalonië te zien, maar het zal ons niks verbazen als de renners daar niets om geven. De finish is immers in aantocht.

Na een plateautje en een bijtrapafdaling komen de renners in Igualada. Drie lichtglooiende kilometers zijn er dan nog af te leggen. De finishlijn is getrokken op de Avenida de Catalunya, waar de renners tussen 17:18 en 17:55 zullen arriveren. 

Favorieten volgens Wieler Revue:

Voor de sprinters zal het vandaag hoogstwaarschijnlijk een te zware opgave zijn. Maar geen enkel scenario is op deze Catalaanse wegen uitgesloten. Sam Bennett liet eerder al weten dat etappe 8 zeker tot de mogelijkheden behoort. Maar als er op de Montserrat koers gemaakt wordt, zal het gros van de sprinters lossen.

In de Tour won ie in etappe 8; pakt Thomas De Gendt ook in de Vuelta de achtste etappe?

Een ander scenario is dat van de vluchters. Ingepland tussen drie loodzware etappes in Valencia en de koninginnenrit in Andorra zullen veel ploegen geen zin hebben om nog eens een dag volop te gaan koersen. Het kan dus zomaar zijn dat een vluchtersgroep gaat strijden om de zege in Igualada.  

***** Thomas De Gendt

**** Jesús Herrada, Lukas Mezgec

*** Alex Aranburu, Dylan Teuns, Nelson Oliveira

** Edvald Boasson-Hagen, Sam Bennett, Jetse Bol, Zdenek Stybar

* Clément Venturini, Philippe Gilbert, Tsgabu Grmay, Niklas Eg, Jon Aberasturi