Vuelta vandaag: ideaal voor de aanvallers

De Vuelta a España gaat verder met een heuvelrit naar Ares del Maestrat. Ideaal voor de aanvallers of gaat er een topper met de bloemen vandoor?

Vuelta

De dag na de eerste bergetappe krijgt het peloton wederom een lastige rit voor de kiezen. Wederom zal er vanuit de start al geklommen moeten worden. Twee beklimmingen, een van tweede en een van derde categorie, openen deze lastige etappe die als een balletje in een flipperkast alle kanten op kan. Het is zo’n typische dag voor coureurs als Omar Fraile, Alessandro De Marchi of Luis Léon Sánchez. Zij hebben de kwaliteiten om het verschil bergop te maken aan het begin van de koers, maar ook de motor om het tot het einde uit te zingen. En belangrijker nog: om het uiteindelijk af te maken. Er zullen weinig ploegen zijn die de taak op zich willen nemen om deze etappe te controleren.

Na de openingsfase volgt er een lang stuk dat voor een groot gedeelte naar beneden gaat. Tot op een kleine veertig kilometer van de meet de finale zal losbarsten. De Puerto de Culla opent de ontknoping van de zesde etappe. De top van deze beklimming ligt op twintig kilometer van de meet. Maar daar houdt het spektakel niet mee op, want de finish is wederom getrokken boven op een helling. De beklimming naar Ares de Maestrat, nog steeds in de regio Valencia, is niet heel lastig. Wedstrijdleider Fernando Escartín verwacht in ieder geval geen grote verschillen tussen de klassementsrenners, maar het zou wel een mooie strijd kunnen opleveren tussen de renners die de aanval hebben gekozen.

De finish is net als de voorbije dagen in de regio Valencia, maar startplaats Mora de Rubielos ligt in een andere autonome regio in Spanje, namelijk Aragón. In het wielrennen bekend van de Ronde van Aragón en bovendien de thuisprovincie van Escartín. Het is niet het meest wielergekke gebied van Spanje, want de thuisronde werd van 2006 tot en met 2017 niet verreden vanwege financiële problemen. In 2018 keerde de ronde weer terug op de internationale wielerkalender. Dit jaar ging de zege naar Movistar-renner Eduard Prades. 

Favorieten

Het lijkt een dag voor de aanvallers te worden en dan kun je de klassieke namen uit de kast halen. Omar Fraile, Luis Léon Sánchez en Thomas De Gendt maken bijvoorbeeld een goede kans om hier toe te slaan. Al zullen de Astana-renner, waar ook de Gebroeders Izagirre een goede kans maken, waarschijnlijk in dienst moeten rijden van leider Miguel Ángel López. 

Voor de Belgen is het niet alleen De Gendt die een kans maakt, want ook Dylan Teuns heeft een goede kans om toe te slaan op Ares de Maestrat. De renner van Bahrain-Merida heeft al de nodige tijd verloren in het klassement en liet dit jaar in de Tour de France zien dat hij het kan afmaken. Teuns won immers op de zware La Planche des Belles Filles. 

Verder zal het Team Ineos-duo Wout Poels en Tao Geoghegan Hart misschien het een en ander rechtzetten. De Nederland presteerde woensdag iets beter, maar de Brit lijkt in de verste verte niet op de renner die hij bijvoorbeeld was in de Ronde van Polen. De klimmer zal zijn Vuelta kleur moeten geven vanuit de vroege vlucht. Verder zijn Jesus Herrada, Ben King, Patrick Bevin en Alex Aranburu namen om rekening mee te houden. 

*** Dylan Teuns

** Jesus Herrada, Patrick Bevin

* Thomas De Gendt, Alex Aranburu, Ben King