Vuelta: Madrazo wint eerste bergetappe voor Jetse Bol

Angel Madrazo heeft de eerste bergetappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard won vanuit de vroege vlucht en bleef ploeggenoot Jetse Bol net voor.

Vuelta

Drie renners zouden op avontuur trekken. De namen: Jetse Bol, bergtruidrager Angel Madrazo (beiden Burgos-BH) en José Herrada (Cofidis). Zij kregen een voorsprong van meer dan tien minuten. Madrazo pakte onderweg de bergpunten en breidde zijn voorsprong daarmee alleen maar uit. In het peloton deden Team Sunweb en UAE Team Emirates het werk, maar toch hadden de drie koplopers nog een voorgift van een kleine tien minuten bij het begin van de slotklim.

De voorsprong ging echter met rassenscheden achteruit op de slotklim, maar toch was er een kans voor de drie koplopers, waar Madrazo soms moest lossen en soms juist weer ten aanval trok. Met nog vijf kilometer voor de boeg hadden de drie aanvallers nog een voorsprong van 5.30 minuut.

EF Education First nam vervolgens het heft in handen, waardoor de voorsprong nog sneller achteruit ging. Op drie kilometer van de meet hadden Bol en Herrada, Madrazo reed op enkele tientallen meters, nog meer dan drie minuten. Precies op dat moment trok Alejandro Valverde ten aanval. Een van de renners die daardoor moest lossen was Wilco Kelderman. Naast Valverde waren Sepp Kuss, Roglic, Tadej Pogacar en Miguel Ángel López flink in orde. 

Die laatste ging er niet veel later hard vandoor. Hij sloeg een mooi gat en bleef uit de greep van naaste belagers Roglic en Valverde, maar kwam te laat voor de dagzege. Madrazo lag lange tijd op achterstand, maar kon in de laatste kilometer terugkomen. Hij schoot ervandoor en reed zo naar de zege. Bol had ook dé kans op een dagzege in de Vuelta, maar zat gevangen in ploegenspel. Hij snelde wel naar een tweede plek. López is de nieuwe leider.