Vuelta vandaag: voor de sprinters?

We trekken vandaag richting Calpe. Op het menu staan de nodige hoogtemeters. Kunnen alle sprinters overleven?

Vuelta

Tijdens deze etappe doorkruisen de renners bekend gebied, want Calpe heeft in de winter of ter voorbereiding op bepaalde koersen voor de meeste coureurs minstens één keer in hun carrière als uitvalbasis gediend. Het is zo’n typische dag voor de Vuelta a España, waar het vrijwel constant op en af gaat en ‘vlakke wegen’ smeriger oplopen dan vooraf aangegeven.

In de slotfase ligt bovendien de Alto de Puig Llorença, die waarschijnlijk voor de nodige verschillen gaat zorgen. Met 4,1 kilometer aan 8,8 procent is deze helling behoorlijk steil en dat zal er voor de nodige sprinters te veel aan zijn. Vervolgens is het nog 24 kilometer volle bak naar de finish in Calpe. Ook de aanloop naar de Alto de Puig Llorença is niet gemakkelijk, want vrijwel vanuit het vertrek gaat het al omhoog. Een ideale dag dus voor een renner als Thomas De Gendt, die dit jaar alle grote rondes rijdt, om al vroeg in de ronde de knuppel in het hoenderhok te gooien en een gooi te doen naar een ritzege. De laatste keer dat Calpe dienstdeed als finishplaats was in 2016. De etappezege ging toen na een individuele tijdrit naar Chris Froome.

Calpe is gelegen in de provincie Alicante, wat weer onder de regio Valencia valt. Alicante viel tot de veertiende eeuw onder het bestuur van de Arabieren, maar behoorde vanaf dan tot het Koninkrijk Valencia. Volgens de overlevering is de naam Alicante afgeleid van de Arabische term Allah Kanth, oftewel Land van God. Qua wielrennen is het onder meer de regio van Santos González, die in 2000 naar een verrassende vierde plaats reed in de Vuelta en daarnaast de slottijdrit in Madrid voor zich opeiste.Hij kroonde zich eveneens tweemaal tot Spaans kampioen tegen de klok. In 2005 werd hij ontslagen door zijn ploeg Phonak Hearing Systems vanwege een te hoge hematocrietwaarde.

Favorieten

Het kan vandaag verschillende kanten op in de Vuelta. Een ding is zeker; als sprinter moet je over redelijk goede klimmersbenen beschikken. Er hebben de nodige sprinters aangetoond in goede vorm te steken, waaronder Sam Bennett en Luka Mezgec. Die eerste liet zich zien in de BinckBank Tour, terwijl die tweede in de Ronde van Polen twee ritten won. 

Ook Fernando Gaviria heeft in het verleden laten zien dit aan te kunnen, maar de Colombiaan kent een kwakkeljaar. Het is afwachten hoe zijn vorm is, aangezien hij de Tour de France moest missen door een knieblessure. Voor Fabio Jakobsen lijkt het vandaag daarentegen te zwaar te zijn. De Nederlander heeft het nodige gewicht mee te slepen en de Alto de Puig Llorença zal er waarschijnlijk te zwaar aan zijn. Verder zijn John Degenkolb, Edvald Boasson Hagen en Jon Aberasturi namen om in de gaten te houden.

Die helling kan ook gebruikt worden voor aanvallers om voor de ritzege te gaan. De eerste naam die dan wordt verwacht is natuurlijk Thomas De Gendt, die alle drie de grote rondes dit seizoen rijdt. Verder is Luis Léon Sánchez, die nog nooit een rit won in zijn thuisland, een geijkte naam bij dergelijke aanvalspogingen. 

*** Sam Bennett

** Luka Mezgec, John Degenkolb

* Fernando Gaviria, Edvald Boasson Hagen, Jon Aberasturi