Alessandro Petacchi door UCI gestraft voor dopinggebruik

De Italiaanse ex-topsprinter Alessandro Petacchi is door de UCI geschorst vanwege het overtreden van de anti-dopingregels in 2012 en 2013. De inmiddels 45-jarige oud-renner mag pas over twee jaar weer terugkeren in de wielrennerij.

Petacchi

Petacchi's naam werd eerder dit jaar veelvuldig genoemd in de dopingzaak rondom de Duitse dokter Mark Schmidt. Ook Danilo Hondo en de Oostenrijkers Stefan Denifl en Georg Preidler waren klanten van de dopingarts. Deze drie renners bekenden direct klant te zijn geweest bij Schmidt. Petacchi ontkende echter alles. 'Ik heb hem nog nooit gezien', stelde de Italiaan in mei.

Uit onderzoek van de Oostenrijkse dopingautoriteiten blijkt dat Petacchi toch gebruik heeft gemaakt van verboden middelen. Wereldwielerbond UCI kondigde daarom vandaag aan dat de oud-coureur van onder meer Fassa Bortolo en Lampre-Merida voor twee jaar geschorst is. Hij mag op 14 mei 2021 weer terugkeren in de wielersport. 

Petacchi werd al eerder negen maanden geschorst. Dat was in 2007, toen 'Ale Jet' een te hoge salbutamolconcentratie in zijn lichaam had.