Indrukwekkende Vingegaard slaat dubbelslag in Ronde van Polen

Team Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard heeft verrassend een dubbelslag geslagen in de Ronde van Polen. De Deen maakte heel de dag door een uitstekende indruk.

Vingegaard
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

De etappe van vandaag stond genoteerd als koninginnenetappe in de Ronde van Polen. Vier vluchters gingen er al vroeg vandoor, namelijk Tomasz Marczynski, Petr Vakoc, Simon Geschke en Geoffrey Bouchard. Marczynski eerde ploeggenoot Bjorg Lambrecht door de bergtrui te pakken. De Pool stond na een inspanning op een klimmetje geparkeerd en werd als laatste van de vluchters ingerekend.

Ondertussen had Team Jumbo-Visma de knuppel in het hoenderhok gegooid. Door het geaccidenteerde terrein werd het peloton uiteengeslagen en ontstond er een groep met alleen klassementsrenners. Toen er een samensmelting volgde, gingen Ben Swift en Tsgabu Grmay ervandoor. Swift bleek de betere en ging vervolgens solo verder. 

Ben Swift

Achter de Brit kwam er in eerste instantie geen echte achtervolging op gang, al deed Vingegaard toen al veel werk op kop van de groep met favorieten. Op een zwaar klimmetje gingen Vingegaard, Pavel Sivakov en Jai Hindley in de achtervolging. Zij reden gestaag naar de kop van de koers toe. Swift kon het tempo vervolgens niet volgen, waardoor het drietal om de zege ging vechten. 

Hindley probeerde in de afdaling naar de finish zijn twee medevluchters te verrassen, maar de Australiër werd teruggefloten door Sivakov. Dus zou het eindigen in een sprint met drie. Vingegaard bleek vervolgens nog verreweg het meeste in zijn benen te hebben. Door de dagzege neemt hij ook de leiderstrui over van Pascal Ackermann, die al vroeg in de etappe opgaf. Het is de eerst profzege van de klimmer van Team Jumbo-Visma.