EK tijdrijden: Evenepoel laat geen spaan heel van concurrentie

Remco Evenepoel is de nieuwe Europees kampioen tijdrijden. De jonge Belg degradeerde de tegenstand. Kasper Asgreen en Edoardo Affini completeerden het podium.

Evenepoel
  • Afbeelding van Kasper Asgreen Kasper Asgreen
  • Afbeelding van Remco Evenepoel Remco Evenepoel
  • Afbeelding van Edoardo Affini Edoardo Affini

Asgreen, ploeggenoot van Evenepoel, zette als eerste een echt snelle tussentijd neer. Maar niet veel later dook Evenepoel daar met redelijk groot verschil onder. Evenepoel bleef de snelste aan het eerste en enige tussenpunt. Enkel Stefan Küng en Affini hielden enigszins gelijke tred met de twee renners van Deceuninck-Quick Step. 

In het tweede gedeelte van de race tegen de klok liep Evenepoel alleen maar uit op Asgreen. Zijn voorsprong van negen seconden groeide naar achttien seconden. Ook Affini, die uiteindelijk de bronzen plak pakte, en Küng bedreigden de beste tijd van Evenepoel niet meer. Zo boekte de pas negentienjarige Vlaming een prachtzege in een moeilijke week voor het Belgische wielrennen. 

De overwinning van Evenepoel zaterdag in de Clasica San Sebastián werd overschaduwd door het tragische overlijden van Bjorg Lambrecht afgelopen maandag. Voor de tijdrit van vandaag vertelde Evenepoel dat hij zijn landgenoot wilde eren. Toen duidelijk werd dat hij ging winnen, barstte Evenepoel in tranen uit. Met Lambrecht in gedachten.