Tour vandaag: een verraderlijke rit rondom Nîmes

Op het oog is de etappe naar Nîmes voor de sprinters, maar in het zuiden van Frankrijk zou de wind weleens een grote rol kunnen gaan spelen.

Tour

Na het spektakel in de Pyreneeën mocht het peloton weer genieten van een rustdag, die deze keer in Nîmes gehouden wordt. De stad staat twee dagen lang in het middelpunt van de aandacht, want de dag na de rustdag vindt zowel de start als finish plaats in de plek die ten tijde van de Romeinen al van belang was. In 2017 won BMC er de ploegentijdrit in de Vuelta a España.

Nîmes heeft ook een heel aantal keer dienstgedaan als finishplaats van de Tour de France. Sterker nog, de eeuwenoude stad in het zuiden van Frankrijk was al een finishplaats in 1905. Bekende winnaars uit de vorige eeuw zijn Lucien Petit-Breton (1908), François Faber (1910) en Frank Hoste (1986). In de lopende eeuw kwam er nog driemaal een etappe aan in Nîmes. Van het huidige peloton hebben vooral Mark Cavendish en Alexander Kristoff goede herinneringen aan Nîmes. 

Streek

Nîmes was in de Romeinse tijd al een belangrijke stad. Verschillende gebouwen herinneren nog aan die tijd. Bijvoorbeeld het Maison Carrée, een van de best bewaarde Romeinse tempels. De tempel werd gebouwd in opdracht van generaal Marcus Vipsanius Agrippa, die ook het Pantheon in Rome liet bouwen. Ook de Arena van Nîmes, waar tegenwoordig stierenvechten en concerten plaatsvinden, is gebouwd met een Romeins monument in ogenschouw. Het is namelijk geïnspireerd op het Colosseum.

Nîmes is een stad voor fijnproevers. De binnenstad is levendig en in de zomer zijn de terrassen tot laat in de avond gevuld. Ook op andere gebieden staat Nîmes voor kwaliteit. De naam denimdat door sommige merken wordt gebruikt om de kwaliteit van hun stof te benadrukken, komt officieel uit Nîmes. Denim is een afkorting van Serge de Nîmes. De sterke katoenen stof werd ontwikkeld in de stad. Hopelijk is de kwaliteit van deze sprintersetappe eveneens om van te smullen. Hoewel er enkele beklimmingen op de route liggen, is de kans levensgroot dat de etappe eindigt in een massasprint. Of gaat de aanwezige wind een grote rol spelen? 

Krijgen we vandaag waaiers?

Parkoers

Vorig jaar gaven de snelle mannen massaal op. Zo reden onder anderen Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, Fernando Gaviria en André Greipel de Tour de France niet uit. In dit stadium van een grote ronde wordt inhoud steeds belangrijker. Het zou dan ook heel goed kunnen dat een sprinter als Alexander Kristoff boven komt drijven.

Favorieten

De voorlaatste kans voor de sprinters. Dylan Groenewegen heeft al een rit gewonnen, maar heeft nog twee kansen om zijn Tour de France nog mooier te maken. Datzelfde geldt voor Elia Viviani, Peter Sagan en Caleb Ewan, die ook allen al raakschoten in deze Tour. Zij zijn dan ook de te kloppen mannen bij een sprint in Nîmes. 

Toch neemt de explosiviteit af naarmate een grote ronde vordert, wat weer in het voordeel is van machtssprinters als Alexander Kristoff en jongens die iets makkelijker omhooggaan, bijvoorbeeld Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven en Michael Matthews. Toch hopen we op een verrassing en dat de wind chaos veroorzaakt. 

**** Dylan Groenewegen

*** Elia Viviani, Caleb Ewan

** Alexander Kristoff, Peter Sagan, Cees Bol

* Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven, Michael Matthews