Tour: Simon Yates beste in spurt met drie

Simon Yates heeft de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij bleef Pello Bilbao en Gregor Mühlberger voor in een sprint met drie.

Tour
  • Afbeelding van Pello Bilbao Pello Bilbao
  • Afbeelding van Gregor Mühlberger Gregor Mühlberger
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

De eerste etappe door de Pyreneeën beloofde er een voor de aanvallers te worden. Dat was te zien in het peloton, want bijna een half peloton koos ervoor om de vroege vlucht in te gaan. Onder anderen sprinters Dylan Groenewegen, Peter Sagan, Sonny Colbrelli en Cees Bol kozen voor de vroege vlucht, maar zij zouden de beklimmingen logischerwijs niet overleven. 

Het peloton had de vluchters op dat moment allang de zegen gegeven. Deceuninck-Quick Step en Team Ineos namen het heft in handen in het peloton, maar deden het relatief rustig aan. Onder de klassementsrenners bleef het rustig, waardoor de strijd om de dagzege het meest interessant was in deze rit.

Simon Clarke opende de finale en bouwde snel een voorsprong van meer dan een minuut op, maar op de slotklim kwamen Simon Yates, Gregor Mühlberger en Pello Bilbao bovendrijven als beste vluchters. Achtervolgers als Dylan Teuns, Matteo Trentin, Serge Pauwels, Maximilian Schachmann, Nicolas Roche en Tony Gallopin konden het niet bolwerken nog terug te keren, waardoor de drie vooraan zouden gaan strijden om de ritzege. 

De drie werkten in de afdaling en op het vlakke uitstekend samen en er volgden geen aanvallen meer. Een sprint met drie zou dan ook beslissen over deze etappe. Yates ging als eerste aan en maakte handig gebruik van een bocht in de finale. Bilbao en Mühlberger kwamen net iets te kort.