Tour vandaag: eerste rit door de Pyreneeën

De eerste rit door de Pyreneeën staat op het programma. Desondanks blijft het een voorgerecht van wat komen gaat.

Tour

De laatste keer dat de Tour de France eindigde in Bagnères-de-Bigorre was in 2013. Hoewel die etappe zwaarder was dan die van dit jaar, zijn ze wel enigszins vergelijkbaar met elkaar. Die zomerdag in 2013 liep het uit op een sprint-à-deux tussen Dan Martin en Jakob Fuglsang, die ook dit jaar weer zullen azen op een hoge notering in de Tour de France. De strijkijzersprint van Fuglsang was geen partij voor Martin, die zo zijn eerste etappezege boekte in de Ronde van Frankrijk.

Bagnères-de-Bigorre brengt ook de schaduwzijde van de Tour de France met zich mee. In 2008 bleef Riccardo Ricco maar aanvallen op weg naar de stad in Occitanie. Met een monsterlijke prestatie boekte hij zijn tweede dagzege in de Tour de France. Naar later bleek deed hij dat op verboden brandstof, namelijk CERA. Ricco werd een aantal dagen later opgepakt en persona non grata in het peloton. Momenteel runt de Italiaan een ijssalon op Tenerife. Fietsen doet hij nog maar mondjesmaat, maar toch gelooft hij nog steeds in een succesvolle comeback. De desbetreffende etappe staat overigens op naam van de Rus Vladimir Efimkin, die als tweede over de streep kwam die dag.

Streek

De Tour de France-liefhebbers kunnen aan het begin van de etappe nogmaals genieten van de culturele hoogstandjes uit Toulouse, want daar zal de start plaatsvinden. Via het departement Haute-Garonne trekt het peloton verder naar de Hautes-Pyrénées, waar toeristen zich onder meer kunnen onderdompelen in de wereld van het Katholicisme in Lourdes. Ook NOS-commentator Herbert Dijkstra zal eveneens aan zijn trekken komen, want qua kastelen zit je ook goed in het zuiden van Frankrijk.

Net als Lourdes zit je qua heilzame werking van water naar het schijnt ook goed in finishplaats Bagnères-de-Bigorre. De thermen van de stad worden traditioneel gebruikt om reuma en andere aandoeningen te verhelpen. De stad is gelegen aan de oevers van de Adour, de rivier die ontspringt op de flanken van de Tourmalet. Religie en wielrennen komen in deze etappe samen. Hoewel de etappe nog niet heel zwaar is, zullen de nodige renners alvast een schietgebedje doen om de dag goed door te komen.

Riccardo Ricco heeft zijn duivels ontbonden

Parkoers

“De etappe start in een vallei en dat zou de aanvallers moeten motiveren om er vol voor te gaan”, aldus Christian Prudhomme. “Alleen de beste klimmers zullen in de positie komen om te triomferen als ze afdalen richting Bagnères-de-Bigorre.” De rit lijkt dus op die van 2013 toen Martin met de zege aan de haal ging. Eén verschil: toentertijd was ook Col de Val Louron Azet opgenomen op de route. Die berg ontbreekt dit jaar op het parkoers, want de renners moeten enkel de Col de Peyresourde en de Horquette d’Ancizan zien te bedwingen.

Dat zijn niet zomaar beklimmingen, want de Peyresourde is 13,4 kilometer aan 6,8 procent. De Horquette d’Ancizan is korter, maar wel steiler, namelijk 10,4 kilometer aan 7,5 procent. De top van die laatste beklimming ligt op zo’n dertig kilometer van de meet, net als in 2013. Er is één kopman die met meer angst richting deze etappe toeleeft, want Richie Porte heeft geen goede herinneringen aan zijn ervaringen in 2013. Hij verloor in de rit van dat jaar meer dan achttien minuten op zijn concurrenten en viel zo weg uit de top van het algemeen klassement.

Favorieten

Het is de grote vraag: gaan de klassementsrenners zich mengen in de debatten of gaan de aanvallers het mogen uitzoeken? Met de individuele tijdrit in aantocht is het aannemelijk dat de klassementsrenners zich nog koest houden en dus is het kijken naar aanvallers als Tim Wellens, Vincenzo Nibali, Michael Woods, Maximilian Schachmann, Xandro Meurisse en Tiesj Benoot

Het zal dan ook een groot gevecht worden om in de vroege vlucht te komen, maar mocht het peloton wel terugkomen dan is Julian Alaphilippe de te kloppen man en wie weet dat Daniel Martin en Jakob Fuglsang zich weer vooraan kunnen laten zien. 

**** Vincenzo Nibali

*** Xandro Meurisse, Tiesj Benoot

** Tim Wellens, Michael Woods, Maximilian Schachmann

* Dylan Teuns, Alexey Lutsenko, Matej Mohoric, Julian Alaphilippe