Tour vandaag: herovert Alaphilippe het geel?

Op de achtste dag van deze Ronde van Frankrijk krijgt het peloton het lastig. Tussen Mâcon en Saint-Étienne staan 199 heuvelachtige kilometers op het programma.

Wijn

Streek

Mâcon is gelegen op de westeroever van de rivier Saône. De vorming van de stad begon rond de eerste eeuw voor Christus, toen de Kelten een haven aanlegden in het huidige Mâcon. Tijdens de Romeinse tijd ontwikkelde de stad zich razendsnel. In 1764 werd er een grote schat gevonden in Mâcon met zilverwerk die aan de Romeinse tijd herinnert. Enkele attributen uit die schat zijn nu te zien in het British Museum. Ook culinair kom je aan je trekken rondom Mâcon. Het gebied rond de stad wordt Mâconnais genoemd en geldt als het zuidelijke deel van de wijnstreek Bourgogne. 

In 2017 won Thomas De Gendt een etappe in het Critérium du Dauphiné met finish in Saint-Étienne

Saint-Étienne is een echte industriestad en maakte in de zestiende eeuw naam als stad van de wapenindustrie. Sterker nog: de naam Saint-Étienne werd tijdens de Franse Revolutie tijdelijk veranderd naar Armeville, vrij vertaald wapenstad. Eind negentiende eeuw floreerde de stad ten tijde van de industriële revolutie. De stad, gunstig gelegen in een steenkoolbekken, zag na de wapenindustrie ook de mijnindustrie opkomen. Lange tijd draaiden de zaken crescendo, maar na sluiting van de mijnen in de jaren zeventig is de armoede toegenomen en trokken veel mensen weg. De industriestad kan de mooie plaatjes tijdens de Tour de France dan ook goed gebruiken. 

Parkoers

De weg van Mâcon naar Saint-Étienne ligt boordevol hoogtemeters. Het gaat vrijwel de hele dag op en af en dat zou weleens tot chaotische situaties kunnen leiden. Vanaf kilometer vijftig tot honderd volgen vier beklimmingen elkaar in hoog tempo op. Na een rustig middenstuk staan er in de finale wederom twee flinke heuvels te wachten: de Côte de la Croix-Part (4,9 km aan 7,9%) en de Côte d'Aveize (5,7 km aan 6%). Vervolgens is het nog vijftig kilometer tot de meet, maar ook die kilometers gaan vrijwel constant op en af.

Bovendien ligt er nog een absoluut slotstuk te wachten op tien kilometer van de finish. De Côte de la Jalliere (2,9 km aan 4,6%) kan gebruikt worden als laatste ontsnappingspoging. De ploeg die deze etappe wil controleren zal daar onwijs veel werk in moeten stoppen. Het lijkt dan ook een ideale dag voor de grote plaat van aanvallers als Thomas De Gendt of Alessandro De Marchi. Eén ding lijkt wel zeker: Alexander Kristoff zal zichzelf niet opvolgen als winnaar in Saint-Étienne.  

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Thomas De Gendt

**** Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet

*** Wout van Aert, Giulio Ciccone, Peter Sagan

** Michael Matthews, Patrick Konrad, Tim Wellens, Alberto Bettiol

* Alexey Lutsenko, Edvald Boasson Hagen, Bauke Mollema, Warren Barguil, Michael Woods