Tour vandaag: de klassementsrenners moeten aan de bak

La Planche des Belles Filles. De klassementsrenners moeten aan de bak op de immens steile klim in de Vogezen. Ontstaan er direct grote verschillen?

Tour

Aankomstplaats La Planche des Belles Filles is in korte tijd uitgegroeid tot een bekende beklimming in de Tour de France. In 2012 werd de steile klim voor het eerst als finishplaats gebruikt in de Tour en nadien zouden er nog twee aankomsten volgen. De winnaars op La Planche des Belles Filles zijn zonder uitzondering grote namen: Chris Froome (2012), Vincenzo Nibali (2014) en Fabio Aru (2017).

Ook Mulhouse is bekend met het organiseren van starts en aankomsten van de grootste wielerkoers ter wereld. De laatste start was in 2014 (met aankomst op La Planche des Belles Filles). Net als de laatste aankomst. Team Jumbo-Visma-renner Tony Martin zal met plezier terugdenken aan Mulhouse, want de Duitser boekte net over de grens met zijn thuisland een indrukwekkende zege na een solo van bijna zestig kilometer. Andere renners op de erelijst in Mulhouse zijn onder anderen Bernard Hinault (1981), Laurent Fignon (1992), Lance Armstrong (2000) en Michael Rasmussen (2005).

Streek

Mulhouse heeft haar naam te danken aan het Duitse woord voor molen: Mühle. Net als heel Elzas-Lotharingen viel Mulhouse vanaf 1871 tot en met 1918 en tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Duits regime. Vandaag de dag is Mulhouse gelukkig vooral bekend om zijn vele musea. Onder meer over het industriële verleden van de stad, die ooit bekendstond als het Manchester van Frankrijk.

La Planche des Belles Filles is naast het wielrennen vooral bekend door de legende die over de berg rondwaart. Ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd het gebied rondom de berg bezet door Zweedse huurlingen. Jonge meisjes uit de buurt vluchtten voor hen, zodat ze niet misbruikt zouden worden door de huurlingen. Ze vluchtten de berg op en verkozen de dood boven misbruik. Ze sprongen van een plateau het ondergelegen meer in. Op zoek naar de dood.

Parkoers

Drie keer eindigde er dus een Touretappe op La Planche des Belles Filles, maar tot drie keer toe kende de slotklim een andere aanloop. Toen Froome en Aru wonnen was de aanloop relatief eenvoudig. Zeker ten opzichte van 2014, toen Nibali met de zege aan de haal ging. De etappe van dit jaar lijkt veel op die van 2014. Hoewel de beginfase anders is, gaat de finale over dezelfde wegen als in 2014. Voordat La Planche des Belles Filles opdoemt, moet het peloton nog over de Col des Croix en de steile Col des Chevrères (3,8 km à 9,1%), waar weer 8, 5 en 2 bonificatieseconden liggen op de top.

Aru met de zege op La Planche des Belles Filles

Op dat moment zitten er met Le Markstein en Ballon d’Alsace al twee beklimmingen van eerste categorie in de benen, waardoor de kans op afnemende krachten steeds reëler wordt. En dan wacht La Planche des Belles Filles (7 km à 8,5 %) nog. Bovendien hebben de parkoersbouwers een nieuw pad gevonden op de berg. Krap honderd meter voor de aankomst stijgt de weg tot ruim twintig procent! De klassementsrenners moeten met hun billen bloot!

Favorieten

Een van de vragen vandaag is of Julian Alaphilippe de steile slotklim kan overleven. De Fransman verkeert in bloedvorm, maar de geschiedenis heeft uitgewezen dat La Planche des Belles Filles voornamelijk in het voordeel van klassementsrenners is. Dan moeten we denken aan jongens als thuisrijder Thibaut Pinot, Adam Yates en Romain Bardet, die na de ploegentijdrit al tegen een fikse achterstand aankijkt. 

Verder is het uitkijken naar de plannen van Team Ineos. Wil het Britse team direct toeslaan op de eerste de beste aankomst bergop. Egan Bernal en Geraint Thomas zijn in dat geval de mannen die het moet afmaken. Dan zullen ze in ieder geval het Movistar-trio Mikel Landa, Nairo Quintana en Alejandro Valverde moeten lossen. Van Landa is bekend dat hij graag ten aanval trekt bij goede benen. 

Naast de genoemde namen hebben ook Dan Martin, die vorig jaar nog zegevierde op de Mur de Bretagne, Michael Woods, Jakob Fuglsang en Richie Porte een kans om goed te scoren in de Vogezen. Voor Steven Kruijswijk is de beklimming waarschijnlijk te explosief en is het zaak om de schade beperkt te houden. 

**** Egan Bernal

*** Thibaut Pinot, Adam Yates

** Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Jakob Fuglsang

* Geraint Thomas, Michael Woods, Dan Martin, Alejandro Valverde