Krachtpatser Alaphilippe soleert naar etappewinst én gele trui in Épernay

Julian Alaphilippe heeft met een knap staaltje solowerk de derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman ontsnapte op vijftien kilometer van de finish en werd niet meer ingehaald. Hij neemt ook de gele trui over van Mike Teunissen.
Alaphilippe

In Binche vertrok de Tour de France-karavaan voor een lange tocht richting het zuiden, naar Épernay. Vijf renners hadden er zin in en reden al vroeg in de koers weg uit het peloton. Tim Wellens was de bekendste naam in de kopgroep. Ook Stéphane Rosetto, Anthony Delaplace, Yoann Offredo en Paul Ourselin kozen voor de aanval. De vijf vluchters reden een maximale voorsprong van ongeveer zes minuten bij elkaar. In het peloton waren het de mannen van Jumbo-Visma die het tempo maakten. 

Op vijftig kilometer van de aankomst vond Tim Wellens het welletjes. De Belg demarreerde en reed in rap tempo naar een voorsprong van een minuut op zijn ex-medevluchters. Hij pakte uiteindelijk zeven bergpunten mee en verzekerde zich zo van de bergtrui. Op de verschillende klimmetjes in de laatste kilometers bleef het in het peloton overwegend rustig, totdat Julian Alaphilippe er een flinke snok aan gaf. 

De Fransman reed op de steile Côte de Mutigny keihard weg van het peloton, ging bij Wellens erop en erover en pakte een minuut voorsprong op de klassementsmannen. Mike Teunissen was al gelost en het was al snel duidelijk dat hij zijn gele trui zou moeten afstaan. Julian Alaphilippe bleef ondertussen maar rijden, maar het peloton hield zijn voorsprong stabiel. Inlopen op de ontketende Fransman lukte echter niet, waardoor de puncheur naar zijn derde etappezege in de Ronde van Frankrijk kon rijden. Jumbo-Visma kon de gele trui niet binnen de ploeg houden, wel staat de supermarktformatie nog met drie man in de top 5 van het algemeen klassement.  

  • Julian Alaphilippe
  • Mike Teunissen

Laatste nieuws