Tour vandaag: een verraderlijke rit naar Épernay

De bergen laten nog even op zich wachten, maar in de champagnestreek ligt vandaag toch een zeer lastig finale. Ideaal voor geletruidrager Mike Teunissen.

Tour
  • Afbeelding van Mike Teunissen Mike Teunissen

De Belgische startplaats Binche kennen we in de wielrennerij voornamelijk van de najaarskoers Binche-Chimay-Binche. Ook Yves Lampaert zal overigens goede herinneringen hebben aan deze plek, want hij werd er in 2018 Belgisch kampioen op de weg. Dit jaar gaat Binche een stapje hogerop en mag het voor het eerst in de geschiedenis de Tour de France verwelkomen.

De finishplaats Épernay, dat ten noordoosten van Parijs ligt, is bekender met het grootste wielerevenement ter wereld. Maar dan wel voornamelijk als startplaats, want in het verleden zag de stad slechts één keer een ontknoping van een Tour de France-etappe. Dat was in 1963. De Belg Eddy Pauwels ging dat jaar aan de haal met de rit, waarna hij bovendien de eerste gele trui om zijn schouders kreeg gehangen.

Parkoers

Na 2,5 dag wordt België bedankt voor de organisatie en trekt de karavaan verder naar het land waar het echt thuis is: Frankrijk. De eerste etappe op Franse bodem zal direct voor een nerveuze bedoening zorgen, want de finale van de derde etappe is lastig. Het is een rit waar veel renners zich kansrijk wanen en tegelijkertijd zullen de klassementsrenners vooraan willen zitten om niet achter eventuele gaten of valpartijen te raken. Koersdirecteur Christian Prudhomme: “De klimmetjes in de finale zijn gemaakt voor punchers. De Côte de Mutigny is een perfecte plek om aan te vallen.”

De Côte de Mutigny (0,9 km à 12,2%) ligt op ruim vijftien kilometer van het einde en op de top zijn 8, 5 en 2 bonificatieseconden te verdienen. Het peloton heeft dan al twee gecategoriseerde beklimmingen achter de rug en bovendien heeft het er nog een te gaan: de Côte du Mont Bernon (1 km à 5,1%). De top van deze laatste hindernis ligt op slechts 3,5 kilometer van de meet. Ideaal dus om nog eens een aanval op te zetten. De aankomstlijn loopt eveneens licht omhoog. Voor de pure sprinters lijkt deze etappe op het eerste oog te zwaar.

Streek

Wie even vlug rondkijkt op internet hoeft niet lang te zoeken naar filmpjes over carnaval in Binche. De Belgische stad van zo’n 35.000 inwoners pakt ten tijde van carnaval vol overgave uit. De kleurrijke stoet die jaarlijks door de stad trekt is zelfs aangemerkt als UNESCO- Werelderfgoed. Je kunt ervan uitgaan dat de start van de Tour de France wordt gebruikt om een extra feestje te vieren. 

Épernay ligt 130 kilometer van hoofdstad Parijs. De winnaar van de dag kan in zijn handen wrijven, want de stad zal ongetwijfeld uitpakken tijdens de podiumceremonie na afloop. Épernay staat namelijk bekend om de champagne die er wordt geproduceerd. De stad wordt omringd door talloze uitgestrekte wijngaarden, in de kalkrotsen rondom de stad wordt de champagne opgeslagen en de bekendste straat is de Avenue de Champagne. Ook qua wielrennen draagt Épernay een kleine geschiedenis met zich mee, want het is de geboorteplaats van ex-wielrenner John Gadret.

John Gadret in de Tour de France van 2013

Favorieten

Wout van Aert vertelde gisteren tegen Vive le Velo: "Het is een dag waar heel het peloton van denkt dat dit hun dag is." De finale is dusdanig lastig dat sprinters denken dat ze kunnen winnen, maar ook punchers met snelle benen. Dus schrijf de favorieten maar op: Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Mike Teunissen; allemaal denken ze te kunnen winnen. 

En zo zijn er nog een hele hoop renners op te noemen die weleens succes kunnen boeken vandaag. Matteo Trentin, Michael Matthews, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Caleb Ewan, Edvald Boasson Hagen zullen ook renners zijn die de dag van vandaag met rood hebben omcirkeld in hun agenda. 

**** Peter Sagan

*** Mike Teunissen, Caleb Ewan

** Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Greg Van Avermaet

* Michael Matthews, Matteo Trentin, Edvald Boasson Hagen, Oliver Naesen