Boasson Hagen spurt naar zege in eerste rit Dauphiné

Edvald Boasson Hagen heeft de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Noor bleef Philippe Gilbert en Wout Van Aert voor.

Hagen
  • Afbeelding van Philippe Gilbert Philippe Gilbert
  • Afbeelding van Edvald Boasson Hagen Edvald Boasson Hagen
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

Het Critérium du Dauphiné opende met een lastige etappe waarin menig klimmetje moest worden bedwongen. De laatste helling lag op zo'n twintig kilometer van het einde. Een goede kopgroep zou zich afscheiden van het peloton. De namen: Oliver Naesen, Magnus Cort Nielsen, Fabien Doubey, Casper Pedersen, Niklas Eg en Julien Vermote. Die laatste moest echter al snel weer lossen uit de kopgroep. 

Pedersen pakte onderweg de bollentrui, maar op de laatste beklimming van de dag, de Côte de Roquenatou, bleven Cort Nielsen en Naesen over vooraan. De kopgroep was de helling aangevat met een minuut voorsprong, mede door het werk van Bora-Hansgrohe op kop van het peloton. In één ruk reed Zdenek Stybar het peloton vrijwel terug naar de kop van de koers, maar Cort Nielsen en Naesen wisten toch stand te houden.

Het tweetal had ondertussen gezelschap gekregen van Bjorg Lambrecht, die gezwind uit het peloton demarreerde. Op de klim was Sam Bennett, de kopman van het werkende Bora-Hansgrohe, gelost, waardoor Mitchelton-Scott het heft in handen moest nemen. Maar Naesen, Cort Nielsen en Lambrecht werkten goed samen vooraan. 

Met nog vijf kilometer te gaan hadden de vluchters nog een voorsprong van zo'n twintig seconden. Doordat Bahrain-Merida ook een mannetje op kop zette, wist de kopgroep niet uit de greep van het peloton te blijven. De aanvalspoging zat er in de slotkilometer op. Daardoor draaide het uit op een sprint met een uitgedunde groep. Die spurt werd met overtuiging gewonnen door Boasson Hagen.