Pello Bilbao wint op Croce d'Aune, Carapaz behoudt roze

De voorlaatste etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Pello Bilbao. De Bask versloeg streekgenoot Mikel Landa in de sprint op Croce d'Aune. Het roze van Carapaz kwam niet in gevaar en de Ecuadoraan ligt dus op poleposition voor de eindwinst.

Bilbao
  • Afbeelding van Pello Bilbao Pello Bilbao
  • Afbeelding van Mikel Landa Mikel Landa

Direct vanuit de start in Feltre was het klimmen geblazen. De Cima Campo was de eerste top van de dag. Ryan Gibbons was de eerste die voor een aanval ging. Ook Marco Haller demarreerde vroeg in de koers. Hun aanvalspoging kende geen lang leven en na tien kilometer was het duo alweer ingerekend. 

Halverwege de beklimming lukte het een twaalfkoppige groep dan toch om weg te rijden. Onder anderen Andrey Amador, Pello Bilbao en Mikel Nieve hadden de weg naar de kopgroep gevonden. Het was echter Jay Hindley die de volle buit aan bergpunten meepikte op de top van de Cima Campo. De vluchters sprokkelden al snel een voorsprong van zo'n drie minuten bijeen. Fauso Masnada ging liever voor eigen succes en demarreerde op de Passo Manghen. In de afdaling van deze klim werd hij weer bijgehaald door Pello Bilbao. De groep der favorieten was ondertussen ook al dichterbij gekomen en niet veel later volgde een hergroepering.

Halfweg koers ontstond er een nieuwe kopgroep. Opnieuw zat Pello Bilbao vooraan, net als Mikel Nieve. Ook Kangert, Dunbar en Ghebreigzabhier meldden zich vooraan. Op de Passo Rolle, de voorlaatste klim in koers, voegden bergtruidrager Giulio Ciccone, Valentin Madouas en Eros Capecchi zich bij de koplopers. De voorsprong bleef rond de drie minuten hangen.

Op de laatste klim van de dag, die naar Croce d'Aune, probeerde Madouas met een demarrage een gat te slaan. Met succes, want zijn voorsprong groeide snel. Bij de favorieten barstte het vuurwerk echter ook los, want Miguel Angel López probeerden rozetruidrager Carapaz onder druk te zetten. Mikel Landa ging op zijn beurt op zoek naar de ritzege en een podiumplek. Landa kon uiteindelijk een gaatje slaan, al kon Nibali dat eenvoudig weer dichten in de korte afdaling voor de slotklim. 

Carapaz, Landa en Nibali sloten op drie kilometer van de finish aan bij de kopgroep met Bilbao, Nieve en Kangert. Roglic had het moeilijk en zag zijn podiumplek naar Landa gaan. Laatstgenoemde strijdde in de slotkilometer met alle macht nog om de ritzege, maar zonder succes. Pello Bilbao was hem te snel af en de Bask klom zodoende naar zijn tweede ritzege in deze Giro d'Italia. Mollema hield knap stand en staat nog altijd vijfde.