Giro vandaag: wie pakt de zege op Croce d'Aune

Het einde van deze Giro is nabij, maar voordat de renners aan de champagne mogen, moeten ze nog twee hele lastige dagen overleven. Te beginnen met vandaag: een lange, loodzware bergrit van Feltre naar de Croce d'Aune.

Giro

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

De voorlaatste Girodag trekt nogmaals door de bergen van de regio’s Veneto en Trentino Alto Adige. De renners maken vanuit Feltre een noordwestelijke lus over vier cols met liefst 5000 te overwinnen hoogtemeters. Het loont de moeite om tijdig voor de tv te zitten zodat je de historische vertrekstad Feltre kunt bewonderen. Feltre was al in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt van handelsroutes, maar de welvaart vierde hoogtij toen de stad zich aan Venetië bond. Die vijftiende juni 1404 wordt nog jaarlijks gevierd.

Weliswaar werden in de zestiende eeuw veel paleizen en gebouwen verwoest toen Maximiliaan van Habsburg Feltre veroverde, maar in latere tijden zijn de meeste weer herbouwd. De geweldige stadsmuren en de drie toegangspoorten Imperiale, Oria en Pusterla geven de stad zijn unieke karakter. De aankomst ligt hemelsbreed nog geen 15 kilometer van Feltre maar de renners maken er een bergtocht van over de Cima Campo, de Passo Manghen, de Passo Rolle voor de aankomst op skistation Monte Avena.

Parkoers

De slotklim zal het klassement niet overhoop gooien, al stijgen de laatste zes klimkilometers tot de rode vod van de laatste kilometer tegen negen procent helling. Omdat de voorlaatste klim niet zwaar is, zal een renner moeten aanvallen op de tweede klim om het klassement nog ondersteboven te rijden. Dat is de passo Manghen, waarvan de laatste zes kilometers gemiddeld 10% omhoog gaan. De top ligt echter nog ruim honderd kilometer van de finish.

Het eerste deel van de slotklim had in 1964 zijn Giro-primeur, met toen nog grote delen strade bianche. De vele lekke banden leidden tot een massaal rennersprotest. In een andere wedstrijd kon Tullio Campagnolo in 1924 op deze klim zijn wiel niet omdraaien voor een ander verzet. Hij bedacht na deze ervaring de derailleur waarop hij octrooi kreeg in 1930. Zou er vandaag nog één renner aan Campagnolo’s probleem denken als hij op de bergen met een simpel tikje een ander verzet kiest?

Favorieten

Reken er maar op dat we spektakel krijgen te zien in deze voorlaatste etappe. Wat betreft de eindzege zal het een gevecht worden tussen rozetruidrager Richard Carapaz, nummer 2 in het klassement Vincenzo Nibali en Jumbo-Visma-renner Primoz Roglic, die derde staat. Carapaz weet dat ie voldoende voorsprong nodig heeft om Nibali in de tijdrit van morgen achter zich te houden. En Roglic wil uiteraard tijd goed maken zodat hij morgen à la Dumoulin in 2017 naar het roze kan knallen. 

Er zijn echter nog meer goede klimmers in dit Giro-peloton. Een week geleden stond Mikel Landa nog op de 21ste plek van het algemeen klassement, op ruim acht minuten van de rozetruidrager. Inmiddels heeft Landa zijn achterstand flink kleiner gemaakt. De Bask staat nu op de vierde plek, drie minuten achter Carapaz. Om nog kans te maken op de eindzege zal Landa wel aan de bak moeten. 

Ook Miguel Angel López heeft zich goed herpakt na een minder begin van de Giro. De Colombiaan nadert de top 5 van het klassement. Gisteren reed hij in de slotfase nog 45 seconden bijeen. Ook vandaag is ie weer een serieuze kandidaat voor de dagzege.  

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Miguel Angel López 

**** Vincenzo Nibali, Richard Carapaz

*** Primoz Roglic, Mikel Landa, Simon Yates

** Bauke Mollema, Rafal Majka, Giulio Ciccone, Mikel Nieve

* Ilnur Zakarin, Davide Formolo, Pavel Sivakov, Jan Polanc, Fausto Masnada