Plugge: 'Geen van onze renners gebruikt een medisch attest'

Team Jumbo-Visma-ploegmanager Richard Plugge heeft opheldering gegeven over het gebruik van medisch attesten binnen zijn ploeg. “Al jaren rijdt geen renner van ons met een attest.”

Plugge
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

Een medisch attest is een verklaring waarmee een renner medicijnen mag gebruiken die wel op de dopinglijst staan. Daardoor ontstaat een grijs gebied, waar ploegen en renners misbruik van kunnen maken door blessures te faken. Plugge doet zijn verhaal tegen het Algemeen Dagblad: "Geen van onze renners rijdt met een attest. Al jaren: nul attesten."

"Als iemand zo ziek is dat hij een attest nodig heeft om medicijnen te gebruiken, dan zeggen wij: start maar niet. Dat is ons beleid. We zijn tegen misbruik van medicijnen en we willen ook de gezondheid van renners niet op het spel zetten."

De afgelopen week kwam Primoz Roglic enigszins onder een vergrootglas te liggen doordat een aantal Sloveense wielrenners betrokken bleken bij de dopingzaak Operation Aderlass. "Iedere leider in een grote ronde wordt met een vergrootglas bekeken. En zeker als je uit een ander land komt dan het land waarin je rijdt. We doen er alles aan om te voorkomen dat er renners bij ons de fout in gaan. We testen, checken bloedwaardes en we praten veel met renners. We zoeken iedereen uit voordat we een renner halen."