Giro vandaag: nog maar een bergetappe

Na de loodzware etappe over de Mortirolo volgt er nog maar een bergetappe. Gaat het weer wederom een wissel trekken op de renners?

Giro

Start: Commezzadura

Finish: Anterselva

Afstand: 180 km

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

Commezzadura, gelegen in het hart van de Val di Sole, de zonnevallei, debuteert in de Giro als vertrekplaats voor een etappe. Na 20 kilometer bij het begin van de Mendola pas rijden de renners iets ten noorden van het woonhuis van ex-renner en wereldkampioen Maurizio Fondriest en iets ten zuiden van de nieuwe Italiaanse wielerheld Gianni Moscon. Beiden komen uit een gezin van appeltelers in de Val di Non, bekend van het Melinda appelmerk.

Na de afdaling komen de renners in tweetalig (Duits en Italiaans) gebied waar in veel delen als derde taal het Ladino te horen is. De renners rijden dan na Bolzano vals plat omhoog tot Bressanone, geboorteplaats van de bekende Italiaanse bergklimmer Reinhold Messner. Na de eenvoudige klimmen van Naz en Terento dalen de renners terug naar de Pusteria-vallei tot Brunico met een museum voor de al genoemde Messner. Een tiental kilometers na Brunico verlaten de renners de vallei en op de zeventien slotkilometers naar Anterselva komen ze langs een aantal meertjes en kastelen. Bij Anterselva is er een stuwmeer van maar liefst 26 hectare.

Parkoers

Vandaag gematigd klimwerk, maar niet geheel ongevaarlijk voor het klassement. Anterselva maakt zijn debuut als etappeplaats en ligt in het gebied van Plan de Corones. Daar won Franco Pellizzotti, die nu ploegleider is bij de ploeg van Nibali, in 2008 een klimtijdrit. Zijn landgenoot Stefano Garzelli, tegenwoordig Giro-analist bij de RAI televisie, herhaalde dat in de Giro van 2010.

De tien kilometer lange slotklim lijkt een loper met zijn stijgingspercentage van 5,5%, maar een meer gedetailleerde blik is nodig: de laatste zes kilometer hebben een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan acht procent met een piek van 14% op ruim drie kilometer van de finish en dat kan zeker doorwegen.

Favorieten

Net als de vorige etappes is het afwachten of de vroege vlucht genoeg ruimte krijgt, maar daarnaast zal de loodzware dag van gisteren ook nog van invloed zijn op de benen van de renners. Aanvallers die je zeker kunt verwachten zijn de bekende namen als Fausto Masnada, Pello Bilbao, Thomas De Gendt, Mattia Cattaneo en misschien wel weer Giulio Ciccone, al reed die gisteren klappertandend naar de overwinning. 

Daarnaast zullen ook de klassementsrenners niet stil zitten vandaag, want zoveel kansen zijn er niet meer om de Giro nog op zijn kop te zetten. Vincenzo Nibali is bereid all-in te gaan en heeft Primoz Roglic een flinke slag uitgedeeld. Wacht er nog een probleem en dat is Richard Carapaz, die voorlopig van geen breken wil. Bovendien kan Carapaz vertrouwen op een ijzersterk team met onder anderen Mikel Landa en Andrey Amador. Dan zijn er met Simon Yates en Miguel Ángel López nog renners die hun Giro van glans willen voorzien met een ritzege. Verder zullen ook renners als Ilnur Zakarin en Davide Formolo hun pijlen op de zege hebben gericht. 

***** Fausto Masnada

**** Pello Bilbao, Simon Yates

*** Mattia Cattaneo, Giulio Ciccone, Miguel Ángel López

** Davide Formolo, Ilnur Zakarin, Thomas De Gendt, Vincenzo Nibali

* Richard Carapaz, Mikel Landa, Antonio Pedrero, Ion Izagirre, Ruben Plaza