Klim van de dag: De Moordende Mortirolo

Helaas geen Gavia vandaag, maar wel de Mortirolo. Eén van de zwaarste klimmen van Europa. Gaat Nibali vandaag een bommetje gooien? Zorg ervoor dat je vanmiddag een tv aan hebt staan. Spettacolo gegarandeerd!

Mortirolo

Een pittig klusje voor de renners vandaag. Noem het trouwens maar gerust een klus. 12.8 kilometer aan 10.1%, met een maximum van 18% is onvoorstelbaar zwaar. Lance Armstrong, ondanks alles toch niet de minste, noemde de Mortirolo de zwaarste klim die hij ooit gereden heeft. Volgens velen is het de zwaarste klim in de Alpen. Dit jaar wordt hij, zoals meestal, vanuit Mazzo di Valtellina beklommen. Na een paar relatief eenvoudige kilometers van rond de 10% begint het echte werk. De Mortirolo bewijst dat alles relatief is, want de volgende 5-6 kilometers komt het stijgingspercentage niet onder de 12%. De laatste drie kilometers zijn dan weer relatief eenvoudig, met percentages rond de 9%… De Mortirolo is een killer, een ware cavalerietocht naar boven, een schijnbaar oneindige lijdensweg waarvan je lange tijd het einde niet ziet.

Pas sinds 1990 is de Giro te gast op de flanken van de Mortirolo. Dat heeft alles te maken met het feit dat de weg pas sinds dat jaar geasfalteerd is. Daarvoor was het niet meer dan een grindpad. Inclusief de editie van 1990 heeft de Mortirolo nu 13 keer in het Giro-parkoers gezeten. Dit jaar wordt dus de veertiende keer. Ondanks de relatief korte geschiedenis is er al een hoop gebeurd op de flanken van de Mortirolo. In 1994 maakte de wereld op de Mortirolo kennis met Marco Pantani. Op de steilste stroken plaatste hij een verschroeiende versnelling. Miguel Indurain en rozetruidrager Evgeni Berzin konden niet volgen. Pantani zou uiteindelijk de etappe winnen en tweede worden in die Giro. Zijn naam als topklimmer was gevestigd. Sinds 2005 staat er langs de klim een monument ter ere van Il Pirata.

Voor weidse uitzichten hoef je de Mortirolo niet op te zoeken. Het grootste deel van de klim gaat door een dicht bos en omdat de weg pas sinds 1990 geasfalteerd is en ook van gering belang is, is er op de pas zelf niet meer dan een naambord te vinden. Overigens stond de Mortirolo lang bekend als de Passo della Foppa, maar dankzij de Giro is de naam Mortirolo in zwang gekomen. ‘Morte’ is Italiaans voor dood en dat is misschien wel zo toepasselijk voor deze monsterklim.