Giro vandaag: naar de voet van de Mont Blanc

Wie dacht dat de renners het na de loodzware etappe van gisteren wat rustiger aan kunnen doen, heeft het mis. Ook vandaag krijgt het Giropeloton een lastige bergrit voor de kiezen. De finish ligt in Courmayeur, aan de voet van de Mont Blanc.

Giro

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

In de wintersportplaats Saint Vincent, een stad met veel architectuur in liberty stijl en een lokaal zeer mild klimaat, start de etappe die zich geheel afspeelt in de regio Valle d’Aosta. Saint Vincent werd al bewoond in het neolitische stenen tijdperk, zo’n 10.000 jaar geleden en later door de Kelten en de Romeinen. Na de eerste van vijf klimmen komen de renners in de hoofdplaats Aosta, vernoemd naar de stichter van de stad, keizer Octavius Augustus.

Onder het schrikbewind van Augustus werden de oorspronkelijke bewoners de Salassi verslagen, verdreven en uitgemoord. Op de tweede klim naar Verrogne rijden de renners over de weg van de Salassi, maar het slagveld zal vandaag wat later beginnen. In de afdaling van de volgende klim, de Truc d’Arbre, passeren de renners Arvier. Dat is de geboorteplaats van de eerste Tour de France-winnaar Maurice Garin, die op zijn veertiende in 1885 verhuisde en Fransman werd. Na de spectaculaire eerste categorie klim Colle San Carlo en de afdaling is de eindstreep op de slotklim bij het skiliftstation van de Mont Blanc.

Parkoers

In Courmayeur aan de voet van de Monte Bianco zoals de berg aan deze kant van de berg heet, was in 1959 ook een Giro-aankomst. Charly Gaul reed toen Jacques Anquetil op bijna tien minuten. De Luxemburgse klimmer greep daarmee de leiderstrui terug van de Fransman, die overigens een jaar later zijn eerste van twee Giro’s zou winnen (1960 en 1964). Gaul won de Giro ook tweemaal, in 1956 en in 1959 met de spectaculaire winst in Courmayeur.

Hopelijk zien we vandaag weer zo’n legendarische strijd, waarbij vooral de derde klim zijn rol zal spelen. De San Carlo is ruim tien kilometer klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent. Maar ook de 20 kilometer afdaling ervan zal strijd leveren voordat de renners in Pré Saint Didier aan de slotklim van derde categorie naar de finish beginnen. Kan Nibali in de afdaling een slag slaan?

Favorieten

Deze etappe is dus overduidelijk voer voor de berggeiten. Gisteren konden we voor het eerst in deze Giro de balans tussen de topfavorieten opmaken. Mikel Landa maakte op weg naar Ceresole Reale de beste indruk. En omdat hij door slechte resultaten in de tijdritten nog altijd op zoek is naar tijdwinst, zullen we de Bask ook vandaag veelvuldig in de aanval zien.

Uiteraard kunnen we ook Ilnur Zakarin niet vergeten. De Rus liet zich dit jaar nog niet veel van voren zien. Gisteren sloeg hij echter plots toe met een ritzege en lijkt Zakarin weer kandidaat voor het eindpodium. 

Miguel Angel López had wat pech gisteren. Ondanks mechanische problemen hield de Colombiaan de schade toch enigszins beperkt, al moet López nu wel vijf minuten goedmaken op Primoz Roglic om nog kans op de eindzege te maken. De renner van Astana heeft dus nog genoeg te winnen in Italië en vandaag moeten we dus serieus rekening met hem houden.

Bauke Mollema liet zich gisteren van zijn beste kant zien door mee te springen met de kopgroep. Het leverde hem een vijfde plek in de daguitslag op en daarnaast steeg de Groninger naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Mollema vreest wel voor de rit van vandaag, omdat hij gisteren natuurlijk al veel energie verbruikt heeft.  

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Mikel Landa

**** Richard Carapaz, Ilnur Zakarin

*** Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez, Primoz Roglic

** Rafal Majka, Bauke Mollema, Ion Izagirre, Pavel Sivakov

* Simon Yates, Mikel Nieve, Sam Oomen, Giulio Ciccone, Andrey Amador