De slotklim van vandaag: het schitterende Lago Serrù

Vandaag is de eerste echte finish bergop en dat is meteen op een schitterende locatie, bekend uit The Italian Job: het Lago Serrù. Vandaag prachtige vergezichten, een moordende klim én sneeuwmuren!

Lago Serru

De klim naar Lago Serrù maakt dit jaar haar debuut in de Giro d’Italia, als finishlocatie van de dertiende etappe. Deze klim moet wel een finishlocatie zijn, want aan de andere zijde is de weg naar beneden niet meer dan een verfomfaaid grindpad dat tevens verboden terrein is voor auto’s. Het Lago Serrù is overigens niet het hoogste punt van de klim, dat is de 2612 meter hoge Colle del Nivolet. In verband met ruimtegebrek bovenop en een natuurgebied is de finish op getrokken bij het Lago Serrù, een stuwmeer op 2275 meter hoogte. Ook niet misselijk natuurlijk!

De klim naar Lago Serrù is 20,3 kilometer lang, aan 5,9% gemiddeld. Na een rustig begin tikt de teller al gauw percentages boven de 8% aan, met uitschieters naar 14%. Dat gaat enkele kilometers door, voordat de weg zo’n 7 kilometer lang afvlakt. Voor de renners wel zo fijn want de laatste 6 kilometers gaan aan 9% gemiddeld, met vlak voor de finish stroken van iets meer dan 11%.

De Colle del Nivolet vormt een verbinding tussen de Valle d’Aosta en de Piemont, maar dat is niet de reden waarom deze weg is aangelegd. De onverharde afdaling is ook niet heel praktisch natuurlijk. Bovenop zijn twee hydro-elektrische dammen gebouwd en om die reden is in de jaren ’50 een weg naar boven aangelegd. De klim is tussen oktober en mei en op zondagen in juli en augustus gesloten voor auto’s. De prachtige vergezichten en de aanwezigheid van enkele berghutten en een restaurant bovenop maken de Colle del Nivolet erg geliefd bij toeristen en wandelaars. Voor filmliefhebbers is de Colle del Nivolet overigens geen onbekend terrein. Meerdere scènes uit The Italian Job (1969), waaronder de slotscène, werden hier gefilmd.

  • Ligging: Turijn - Piëmont
  • Top: 2247 m
  • Lengte: 20.3 km
  • Hoogteverschil: 1196 m
  • Stijgingspercentage: 5.9%
  • Steilste passage: 14%