Giro vandaag: vluchters of de klassementsrenners?

Na twee relatief saaie sprintersritten kan de Giro d'Italia nu echt beginnen. De rit naar Pinerolo valt nog mee qua zwaarte, maar kan toch voor verschillen zorgen.

Giro

Start: Cuneo

Finish: Pinerolo

Afstand: 158 kilometer

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

In de startplaats won in 1964 de Noord-Hollander Cees Lute de etappe Alessandria - Cuneo. Vandaag rijden de renners door de regio Piemonte van Cuneo naar Pinerolo maar niet over het legendarische parkoers waar Fausto Coppi in 1949 192 km lang soleerde en won met 11'52" voorsprong op Gino Bartali.

Vandaag zorgt de vierdegraadsklim Colletta di Rossana na 19 km voor de eerste schermutselingen geïnspireerd door het neoklassieke kasteel van Roccolo of in de afdaling het kasteel van Manta dan wel door de klanken van het unieke harpenmuseum in Piasco. Nog meer inspiratie geeft na 50 km de rotsburcht van Castiglia die het historische Saluzzo domineert. Halverwege de etappe bereiken de renners voor een eerste keer Cavour en rijden door de vlakte naar Pinerolo waar ze in San Maurizio moeten klimmen op de korte muur genoemd naar de Vorsten van Acaja, de heersers alhier tot de zestiende eeuw. Na de eerste doorkomst in Pinerolo maken de renners nog een westelijke lus van 60 kilometer met de Montoso klim. Via nogmaals Cavour rijden ze over dezelfde weg als eerder naar Pinerolo.

Parkoers

Het klimwerk kan vandaag aangeven wie er in de tweede Giro helft gaan strijden voor de eindzege. Nadat de renners in het begin van de rit al wat lichter klimwerk hebben verricht, moeten ze echt iets laten zien op de Montoso klim van 9 km lengte met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4%. De 1248 meter hoge top van de Montoso ligt op 32 km van de streep Pinerolo waar de renners al doorheen zijn gekomen na 90 km wedstrijd.

In Pinerolo passeren ze de Muro Principi d’Acaja met klimwerk tegen 20% hellingsgraad. De tweede keer ligt de top van deze muur op drie kilometer van de streep, beslissend voor de etappezege.

Favorieten

Gezien de zware etappes die nog komen gaan, is het mogelijk dat de klassementsmannen hun kruid nog niet verschieten. Aan de andere kant zijn er genoeg renners die alle kansen moeten aangrijpen. Onder anderen Mikel Landa, Miguel Ángel López en Simon Yates kijken al tegen een flinke achterstand aan op topfavoriet Primoz Roglic, die ook een ideaal parkoers voorgeschoteld krijgt. Daarnaast steken ook Richard Carapaz, Vincenzo Nibali en Bauke Mollema in goede vorm. 

Voor de vluchters moeten we vooral kijken naar jongens die zich al eerder hebben getoond deze Giro d'Italia. Renners als Fausto Masnada, Giulio Ciccone, Tony Gallopin en in mindere mate ook Thomas De Gendt. Vanuit Nederlands oogpunt zou Sam Oomen eventueel nog iets kunnen uitrichten, want de renner van Team Sunweb heeft aangekondigd zich te richten op het behalen van ritzeges. 

**** Primoz Roglic

*** Simon Yates, Richard Carapaz

** Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Miguel Ángel López

* Fausto Masnada, Giulio Ciccone, Sam Oomen, Thomas De Gendt