Giro vandaag: een ellenlange vlakke rit voor de boeg

Na de triomf van Arnaud Démare gaat de Giro d'Italia vandaag verder met nog een sprintersrit. Een hele lange.

Demare
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare

Tekst: Ludo van Klooster

Start: Carpi

Aankomst: Novi Ligure 

Streek

Honderd jaar na de geboorte van Fausto Coppi (15 september 1919) eert de Giro organisatie hem met een aankomst in de plaats waar hij het langste deel van zijn leven woonde, Novi Ligure. Zijn geboortedorp Castellania, 20 km oostelijker, passeren de renners niet, wel zal de Giro Rosa er op 5 juli aankomen en staat er het wijnhuis Vigne Marina Coppi van Fausto’s dochter. Voordat de Giro Coppi eert, rijden de renners vanuit Carpi in de regio Emilia Romagna door de regio Lombardia naar de regio Piemonte. Vertrekstad Carpi is nog steeds belangrijk als textielstad, tegenwoordig meer handel dan productie.

Na twintig kilometer komen de renners in Reggio Emilia en volgen de Parma Reggiana kaas andersom. Na Parma gaan ze door naar Piacenza, waar drievoudig wereldkampioene (baan en tweemaal weg) Giorgia Bronzini woont. Veertig kilometer verder passeert de Giro karavaan in Broni een andere bekende, Giro winnaar 1994 Evgeni Berzin. Op twintig kilometer van de streep in Novi Ligure is er al een Coppi moment. In het ziekenhuis van Tortona werd de campionissimo behandeld voor een longontsteking in plaats van de malaria, waaraan hij op 2 januari 1960 overleed.

Parkoers

Vandaag nog eens een vlakke etappe. De waarschijnlijke massasprint zien we in de straat waar de Villa Coppi staat. In het vroegere woonhuis van Fausto woont nog steeds zijn zoon Faustino met familie. Met de vele foto’s en herinneringen aan Fausto is het huis een soort mausoleum geworden, maar elders in de stad is een echt museum.

Vandaag kan een renner pronken met een zege voor het huis van Coppi die zelf vijf keer de Giro won, even vaak als Binda en Merckx. Na deze drie grootheden zijn er vijf renners onder wie Bartali, Gimondi en Hinault die de Giro driemaal hebben gewonnen. Nibali kan zich bij hen voegen mits hij nog een Giro wint.

Favorieten

De verhoudingen tussen de sprinters zijn telkens anders, maar het zijn wel iedere keer dezelfde namen die naar voren komen. Elia Viviani zal zijn Giro d'Italia vandaag van glans moeten voorzien, want hij zal zich na vandaag op de Tour de France gaan richten en uit de koers stappen. Net als Caleb Ewan, die wel al een ritzege boekte in Italië. 

Arnaud Démare en Pascal Ackermann gaan als het goed is wel door tot het einde van de Giro d'Italia. De Fransman leverde gisteren een indrukwekkende spurt, terwijl Ackermann juist zwaar ten val kwam. De schade viel relatief mee, maar Ackermann zag Démare wel terugkomen in de strijd om de puntentrui. Iets waar de twee eerder ruzie om maakten, omdat Ackermann te arrogant was volgens Démare nadat hij vroeg waarom de sprinter van Groupama-FDJ meespurtte in de tussensprints. Hij stond immers toch al te ver achter. 

Verder is het uitkijken naar een handjevol Italiaanse sprinters die alles zullen geven voor eeuwige roem. Denk aan Giacomo Nizzolo, Jakub Mareczko, Manuel Belletti, Davide Cimolai en Simone Consonni, die voor eigen kansen mag rijden na de opgave van Fernando Gaviria. 

**** Elia Viviani

*** Arnaud Démare, Caleb Ewan

** Pascal Ackermann, Jakub Mareczko, Giacomo Nizzolo

* Simone Consonni, Davide Cimolai, Manuel Belletti