Giro: Bilbao zegeviert in L'Aquila

Pello Bilbao heeft de Giro-rit naar L'Aquila gewonnen. Hij bleef vanuit de vlucht Tony Gallopin en Davide Formolo voor.

Bilbao
  • Afbeelding van Tony Gallopin Tony Gallopin
  • Afbeelding van Pello Bilbao Pello Bilbao
  • Afbeelding van Davide Formolo Davide Formolo

Wederom een lastige etappe op het programma en dat bleek uit de beginfase. Aanval na aanval volgde, maar geen renner wist echt weg te komen. Even leek een groep van zeventien renners de vlucht van de dag te gaan vormen, maar de aanwezigheid van Pello Bilbao was tegen de zin van Bahrain-Merida. De ploeg van Vincenzo Nibali ging vol in de achtervolging en reed het gat dicht. In de uitloop volgde er echter weer een aanvalspoging en daar zat Bilbao wederom bij, waardoor het werk voor niets was geweest. 

Bahrain-Merida en UAE Team Emirates van leider Valerio Conti liet deze kopgroep toch gaan, zodat ze zich niet de vernieling in zouden rijden. UAE Team Emirates had nog slechts vijf knechten na de opgave van Fernando Gaviria. De kopgroep was ondertussen ijzersterk: Antonio Pedrero, José Joaquin Rojas, Tony Gallopin, Mattia Cattaneo, Pello Bilbao, Andrey Zeits, Davide Formolo, Jay McCarthy, Kamil Gradek, Ruben Plaza, Thomas De Gendt, Lucas Hamilton en Sebastian Henao. 

De best geplaatste renner in de kopgroep was Rojas, die op 2 minuten en twaalf seconden van Conti stond. De enige gecategoriseerde klim, Le Svolte di Popoli, van de dag werd aangevat met een voorsprong van een minuut, maar op die klim liep de kopgroep met bijna een minuut uit. Plaza, Gradek en De Gendt moesten de rol vooraan bovendien lossen, waardoor er nog tien renners vooraan bleven. 

Gestaag werd de voorsprong uitgebouwd en leek Rojas goede papieren te hebben op de roze trui, maar toen meldde Trek-Segafredo zich vooraan het peloton om te achtervolgen. De voorgift van de koplopers nam snel af en met nog twaalf kilometer voor de boeg was het verschil nog slechts één minuut en vijftien seconden. Maar het peloton kwam te laat op gang om het nog spannend te maken wat betreft de dagzege. 

De finale was nog uiterst lastig, waardoor verschillende vluchters eraf moesten. Zes renners zouden uiteindelijk strijden om de rit: Rojas, Formolo, Cattaneo, Gallopin, Hamilton en Bilbao. Die eerste, die eerder al was gelost, ging er vervolgens alleen vandoor, maar kreeg niet de benodigde ruimte van Formolo. Net voor de laatste kilometer viel Bilbao aan. Hij sloeg direct een mooi gat, maar Cattaneo dreigde terug te komen. De Italiaan kwam zichzelf echter tegen op het slotheuveltje, waarna Bilbao naar de zege kon rijden. De roze trui blijft om de schouders van Valerio Conti.