Giro vandaag: wederom een rit die alle kanten op kan

Na de zegetocht van Fausto Masnada ligt er vandaag wederom een rit die alle kanten op kan. Gaat het voor de vluchters zijn of gaan de klassementsrenners zich roeren?

Giro
  • Afbeelding van Fausto Masnada Fausto Masnada

Vasto - L'Aquila

185 kilometer

Start: 12u40

Finish: 17u00 - 17u30

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

Deze Giro-etappe is geheel in de regio Abruzzo. In Vasto start de Giro al voor de zevende keer. Karakteristiek in de eerste veertig vlakke kilometers langs de kust zijn de trabocchi, vissershuisjes gebouwd op palen, palafitti. Vissers die geen boot hadden, omdat ze uit het binnenland kwamen of omdat ze niet op zee durfden, bouwden deze paalwoningen.

Bij Ortona waar de thuishaven is van wijnproducent Vini Fantini, co-sponsor van de ex-wielerploeg van de net gestopte Moreno Moser, trekken de renners het heuvelachtige binnenland in en komen door het dorpje Tollo, bekend van een andere ‘wijn’wielerploeg, Cantina Tollo (1996 tot 2007).

Acht kilometer verderop is het klimmen naar Chieti, waar de vorig jaar overleden Fiat topman Sergio Marchionne is geboren. Zijn ouders emigreerden naar Canada waar hij studeerde en carrière maakte. Hij stond aan de basis van de nieuwe succesmodellen Fiat 500 en de Grande Punto, maar nog meer maakte hij het bedrijf florerend door de aankoop van Chrysler. In de finale rijden de renners door de saffraanstreek bij Navelli, maar gedenken vooral de aardbeving van 2009 in het gebied en in finishplaats Aquila.

Parkoers

De etappe staat te boek als vlakke rit maar is heuvelachtig vanaf kilometer veertig met ook nog een meer serieuze klim die begint op vijftig kilometer van de streep. De 746 meter hoge Svolte di Popoli is van tweede categorie, waarna de renners op de hoogvlakte nog een aantal keren op en af gaan. Met ook in de laatste zes kilometers nog twee ‘muurtjes’ zal een aanvaller het dagsucces kunnen binnenhalen zoals dat de laatste twee keer gebeurde. 

In 2005 won streekrenner Danilo di Luca (Spoltore, Pescara) met alleen Bruseghin in het wiel, en in 2010 won Evgeni Petrov vijf seconden voor alweer een streekrenner Dario Cataldo (Chieti). Vandaag is het misschien iets voor Giulio Ciccone, die net als Cataldo uit Chieti komt en in 2016 bij zijn Giro debuut de etappe naar Sestola won?

Favorieten

Giulio Ciccone zal zichzelf dus zeker van voren willen laten zien in de etappe van vandaag. De drager van de bergtrui rijdt naar zijn streek en vindt een parkoers dat op zijn maat gemaakt zou moeten zijn. Toch is het een rit waar veel concurrentie zal zijn, want ook Enrico Battaglin, Tony Gallopin en Fausto Masnada zullen weer kansen zien. Al zal Masnada niet te veel ruimte meer krijgen, omdat hij goed staat in het klassement. 

Zo zijn er nog een stuk meer renners op te schrijven die voor de dagzege zullen strijden. Wat te denken van Diego Ulissi, die met zijn klimmersbenen en relatief snelle sprint al menig Girorit gewonnen heeft. Bovendien is de moraal bij UAE Team Emirates uitstekend door de roze trui van Valerio Conti. Ulissi die het werk van de roze trui afmaakt. Het zou zomaar kunnen. 

Door de lastige slotfase kan het ook zomaar uitdraaien op een strijd tussen de klassementsrenners. Richard Carapaz heeft al aangetoond het dan af te kunnen maken, maar ook topfavorieten Primoz Roglic en Simon Yates vallen niet uit te sluiten. Vanuit Nederlands oogpunt is het hopen op goede benen voor Bauke Mollema

**** Diego Ulissi

*** Simon Yates, Richard Carapaz

** Primoz Roglic, Giulio Ciccone, Davide Formolo

* Tony Gallopin, Bauke Mollema, Bob Jungels, Enrico Battaglin