Giro vandaag: wie is de beste sprinter?

Primoz Roglic deelde een dreun uit in de openingstijdrit. De Giro d'Italia gaat vandaag verder met een etappe voor de sprinters.

Viviani
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

TEKST: LUDO VAN KLOOSTER

Streek

De renners vertrekken vanuit de regio Emilia Romagna en finishen in de regio Toscane ten westen van Firenze (Florence). Deze etappe is gewijd aan diens campionissimo Gino Bartali. Eenmaal in Toscane rijden ze door echt wielergebied met veel clubs en wedstrijden. Na de afdaling van de Apennijnenklim La Serra komen ze in Vaiano, de geboorteplaats van drievoudig Giro-winnaar Fiorenzo Magni en door het prachtige cultuurparadijs Prato, ook vermaard om zijn knapperige cantuccini-koekjes. Het is de omgeving van twee legendarische ex-bondscoaches: Alfredo Martini en Franco Ballerini, samen goed voor negen gouden WK medailles.

De roze Girokaravaan trekt door het plaatsje Signa waar de grote terracotta aardewerk productie niet mis kleurt. Veertig kilometer verder begint de finale in Empoli, de thuishaven van de voormalig Vuelta-winnaar Marco Giovanetti, maar ook van de vroegere wielerploegen Sammontana, Filotex en Magniflex. De aankomststad Fucecchio, gelegen aan de Middeleeuwse trekroute via Francigena, is bekend om zijn leerindustrie en door de naburige, grootste binnenlandse moerasstreek van Italië met veelsoortige flora en fauna.

Parkoers

Bij het uitrijden van Bologna rijden de renners door de plaatsen Pontecchio Marconi en Sasso Marconi. Hun tweede naam is een ode aan de Bolognese uitvinder Guglielmo Marconi, die op het eind van de negentiende eeuw de basis legde voor de draadloze communicatie en de radio. Na vijftig kilometer biedt de eerste Giroklim over de Apennijnen een springplank voor aanvalslustigen. In de finale zijn er ook nog de klimmetjes bij San Baronto en Lamporecchio, waar respectievelijk Giovanni Visconti en Vincenzo Nibali woonden tijdens hun wieleropleiding. Het ernaast gelegen Mastromarco herbergt sinds 1962 de gelijknamige wielerkweekvijver. De renners strijden voor de winst in de woonplaats van Andrea Tafi, in 1999 de laatste Italiaanse winnaar van Parijs - Roubaix. 

Favorieten

Genoeg topsprinters hebben gekozen voor de Giro d'Italia dit jaar. Onder anderen Pascal Ackermann, Caleb Ewan, Fernando Gaviria en Elia Viviani rijden in Italië. Genoeg ploegen zullen dus hopen op een sprint. De kans dat er een vluchter met de etappe aan de haal gaat, zoals Lukas Pöstlberger twee jaar geleden deed, is niet al te groot. Het zal dan ook voornamelijk letten zijn op mannen met snelle benen. 

**** Fernando Gaviria

*** Elia Viviani & Caleb Ewan

** Pascal Ackermann, Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo

* Davide Cimolai, Matteo Moschetti, Ryan Gibbons, Sacha Modolo