Giro vandaag | Wie pakt de eerste roze trui?

Het is zover. Na alle spektakel in de voorjaarsklassiekers maken de ronderenners zich op voor drie weken koers door Italië. En ze mogen direct aan de bak, want de Giro d'Italia van dit jaar begint met een lastige openingstijdrit.

Yates

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

De Grande Partenza van dit jaar is in dezelfde plaats als waar de allereerste rit van de Giro finishte. Op 13 mei 1909 was de etappe Milaan - Bologna 397 km lang, vandaag is er de openingstijdrit van 8,2 km. In Bologna start voor de vijfentwintigste keer een Giro-etappe. De laatste keer dateert al van 1994, toen de Giro hier begon met op de eerste dag twee starts, respectievelijk een rit in lijn en een tijdrit. Bologna dankt een van zijn bijnamen ‘La Dotta’, de geleerde, aan de universiteit opgericht in 1088. Het is de oudste universiteit van Europa en eigenlijk van de westerse wereld, want de twee oudere (in Fez, Marokko en Cairo) waren tot ver in de 20ste eeuw alleen spirituele, religieuze centra. De eerste Nederlandse universiteit (Leiden) dateert overigens van 1575. De slotklim eindigt in het zuidwesten van de stad bij het zeventiende eeuwse Santuario della Madonna op het eind van de imposante zuilengalerij van vier kilometer lang met 666 gewelven. Robert Gesink won op deze klim in 2009 en 2010 de Ronde van Emilia.

 

Parkoers

De tijdrit start in de directe omgeving van de kathedraal, de piazza Maggiore en de fontein van Nettuno met in de rug de 97 meter hoge Torre degli Asinelli. Om daar boven te komen moet je 498 traptreden nemen. De renners finishen uiteindelijk hoger, op 274 meter, maar maken daarvoor eerst een westelijke lus van acht kilometer. Ze passeren vlak voor de slotklim het voetbalstadion van serie A-club Bologna.

De slotklim naar San Luca is twee kilometer lang tegen bijna tien procent hellingsgraad met een piek van 18 procent bij de weeskinderenbocht, Curva Orfanelle, genoemd naar het voormalige weeshuis aldaar. Voor de vierde keer finisht een Giro-etappe op deze klim. Voor het eerst was dat in 1956 toen Luxemburger Charly Gaul won voor de Spaanse klimmer Federico Bahamontes. Vandaag de Italiaanse tijdritspecialist Moscon, een Engelstalige winnaar, Roglič of gewoon Tom?  

 

Favorieten

De eerste roze trui van deze Giro zal waarschijnlijk in handen komen van een klimmer met een goede tijdrit. Want hoewel de eerste zes kilometers zo goed als vlak zijn, zal de uiteindelijke beslissing op de slotklim naar San Luca vallen. Wie vandaag een slechte dag heeft, begint deze Giro dus al met een 1-0 achterstand.

Net als in de rest van de Ronde van Italië lijkt het vandaag een strijd te gaan worden tussen Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Beide coureurs behoren tot de beste tijdrijders van de wereld en kunnen bergop met de sterksten wedijveren. Roglic heeft dit jaar al meerdere malen laten zien dat hij in topvorm verkeert. In de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië greep ie al naar de eindzeges. Dumoulin reed eveneens prima uitslagen in de UAE Tour en Tirenno-Adriatico, maar trok zich de afgelopen weken terug op Tenerife voor een hoogtestage.

We weten allemaal nog hoe Simon Yates er vorig jaar finaal doorheen zakte in de voorlaatste etappe van de Giro. En waar Tom Dumoulin toen op een cruciaal moment in de drieweekse op weg leek naar de roze trui, stak Chris Froome er een stokje voor door op tachtig kilometer van de finish te demarreren en na een verbluffende solo nog te winnen ook. Dit jaar is Yates op revanche uit en zijn 'wraaktocht' start vanavond in Bologna. De Engelsman was in maart al de sterkste in de tijdrit van Parijs-Nice. Herhaalt hij dat kunstje vandaag in Bologna?

Nog een renner die prima kan tijdrijden en uitstekende klimmersbenen heeft, is Bob Jungels. De Luxemburger liet de warme voorjaarszon in Zuid-Frankrijk of Midden-Italië links liggen en besloot zichzelf voor te bereiden in het kille Vlaanderen. Hij won Kuurne-Brussel-Kuurne en reed naar ereplaatsen toe in de E3 Harelbeke en Dwars Door Vlaanderen. Na de Ronde van Vlaanderen ging de focus volledig naar de Giro. Heeft Jungels zijn vorm van eerder dit jaar kunnen behouden?

Ook good old Vincenzo Nibali zal zich bij de top melden vanavond. Volgens z'n ploegleider is hij in ongekende conditie. Dat belooft veel. In de Tour of the Alps reed ie al uitstekend en Luik-Bastenaken-Luik rondde hij prima af met een achtste plek. Nibali is misschien niet de beste tijdrijder, maar op de Madonna di San Luca kan hij veel tijd goedmaken op de concurrentie. 

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Primoz Roglic

**** Tom Dumoulin, Somon Yates

*** Bob Jungels, Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez

** Ion Izagirre, Mikel Landa, Tao Geoghegan Heart, Richard Carapaz

* Victor Campenaerts, Bauke Mollema, Pello Bilbao, Jasha Sütterlin