Fuglsang wint op prachtige wijze Luik-Bastenaken-Luik

Jakob Fuglsang heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Deen reed weg op de slotklim Roche-aux-Faucons weg met Formolo en Woods waarna hij ze vlak voor de top uit het wiel reed. Daarna soleerde de renner van Astana onbedreigd naar Luik.

fuglsang
  • Afbeelding van Astana Astana
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang

In een verregende editie van La Doyenne nam Deceuninck-Quickstep van topfavoriet Julian Alaphilippe z'n verantwoordelijkheid door de koers hard te maken. Maar toen het beulswerk van Deceuninck-Quickstep erop zat bleek Alaphilippe niet sterk genoeg om de oudste klassieker naar zijn hand te zetten. Op de Redoute hielden de favorieten de rangen gesloten maar op La Roche-aux-Faucons ontbond Fuglsang zijn duivels.

 De Deen werd dit seizoen al met een Poulidor-complex opgezadeld omdat hij zich elke keer gedwarsboomd zag door de snellere Alaphilippe. Onder meer in de Strade Bianche en de Waalse Pijl moest Fuglsang genoegen nemen met de tweede plaats. Vanochtend bij de start in Luik liet de Deen al optekenen dat vandaag alleen de eerste plaats telde.

 Nadat hij solo op de top van de Roche aux Faucons aankwam soleerde Fuglsang onbedreigd naar de zege. Hoewel hij de vele fans nog wel een hartverzakking bezorgde door in de snelle afdaling naar Luik nog een flinke slipper te maken. Een zware valpartij leek onvermijdelijk maar wonder boven wonder bleef Fuglsang overeind. Hij won zo zijn eerste monument voor Davide Formolo en Maximilian Schachmann. Wout Poels werd tiende op 1.26 van de winnaar.