Alaphilippe blijft Fuglsang nipt voor op Muur van Hoei

Julian Alaphilippe heeft de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De Fransman bleef Jakob Fuglsang en Diego Ulissi voor.

Alaphilippe
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Afbeelding van Diego Ulissi Diego Ulissi

Vijf renners kozen de aanval, namelijk Koen Bouwman, Kenneth Van Rooy, Robin Carpenter, Tom Wirtgen en Joey Rosskopf. Bouwman, Rosskopf en Carpenter bleven vervolgens over, waarna de Nederlander zijn medevluchters ook nog wist te lossen. Bouwman werd echter tijdig teruggefloten. Er volgden de nodige tegenaanvallen, maar het grootste nieuws in de koers waren verschillende valpartijen. Onder anderen Bauke Mollema, Ion Izagirre, Roman Kreuziger en Domenico Pozzovivo gingen onderuit. 

Op twintig kilometer van het einde ging de Pool Tomasz Marczynski in de aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg niet veel later gezelschap van Matej Mohoric, maar in het peloton nam Deceuninck-Quick Step gedecideerd de leiding, waardoor ook die vlucht tijdig teniet werd gedaan. Op de voorlaatste beklimming trok Enric Mas flink door in dienst van Alaphilippe. Achter de Spanjaard zaten de nodige favorieten al op hun limiet, waardonder Michael Matthews en Wout Poels. 

Desondanks zou de beslissing zoals elk jaar weer op de Muur van Hoei vallen. De gevreesde slotklim werd dit jaar met een een stuk kleinere groep aangevat dan in voorgaande jaren. Aan het begin van de muur namen Jelle Vanendert en Michal Kwiatkowski de leiding over de groep met favorieten. De eerste die echt doortrok was echter Fuglsang, die direct een mooi gat sloeg.

Alaphilippe had door dat de Deen een zeer sterke aanval had geplaatst. Hij reed vlug naar het wiel van Fuglsang en kon de renner van Astana uiteindelijk achter zich laten. Desondanks kwam Fuglsang nog vrij dichtbij. De beste Nederlander was Bauke Mollema op een zesde plaats.