Van der Poel wint Amstel Gold Race na bizarre ontknoping

Mathieu van der Poel heeft de Amstel Gold Race gewonnen na een bizarre ontknoping. Simon Clarke en Jakob Fuglsang completeren het podium.

poel
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Simon Clarke Simon Clarke

Een vrij omvangrijke kopgroep wist zich af te scheiden van het peloton. De namen: Thomas Sprengers, Nick van der Lijke, Aaron Verwilst, Marcel Meisen, Tom Van Asbroeck, Julien Bernard, Grega Bole, Jerome Baugnies, Marco Minnaard en Paolo Simeon. Daarachter deed vooral Astana het werk en hielden ze de vluchters onder controle. De eerste aanvallers die de rol vooraan moesten lossen waren Simeon en Verwilst. 

Met nog veertig kilometer te gaan werd het peloton opgeschud door een aanval van Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen kreeg Gorka Izagirre mee, maar de twee kregen geen ruimte. Daardoor kwam er wel leven in de koers, want op de helling die volgde werden de vluchters ingerekend door Dries Devenyns, Julian Alaphilippe, Matteo Trentin en Jakob Fuglsang. Dat duurde niet lang, want Alaphilippe ging direct solo door. Fuglsang wist zijn karretje aan te haken. 

Achter hen vormde zich een groepje met Michael Woods, Michal Kwiatkowski en Trentin. De Canadees moest echter lossen op de steile flanken van de Keutenberg. Kwiatkowski en Trentin stonden wel op het punt terug te keren, maar doordat Fuglsang flink doortrok op de laatste keer Cauberg werd de voorsprong weer flink uitgebreid. De groep daarachter met onder anderen Van der Poel en Bauke Mollema had op dat moment een minuut achterstand op de kop van de koers. 

Kwiatkowski probeerde nog de oversteek te maken, maar dat lukte de Pool uiteindelijk niet, waardoor het leek dat de winnaar vooraan zat. Op de Bemelerberg deed Fuglsang voor het eerst een poging Alaphilippe te kraken, maar hij kon de Fransman niet lossen. Er volgde nog een tweede aanval, maar ook die werd tenietgedaan door de Fransman. 

Vervolgens wilde Fuglsang niet meer rijden, waarna de achtervolgers in rap tempo terugkwamen. Eerst Kwiatkowski en vervolgens kwam een groep daarachter, met Van der Poel en Mollema, ook nog terug. Na een lange sprint was het dan toch topfavoriet Van der Poel die wist te winnen.